Virové onemocnění, které se projevuje zduřením slinných žláz (nejčastěji těch pod ušními lalůčky) a horečkou, zasáhlo i některé základní školy. „Od podzimu do této doby evidujeme 105 případů nakažených příušnicemi. Nejvíce onemocněly děti školního věku a zvýšený výskyt příušnic jsme evidovali na čtyřech základních školách okresu Třebíč," sdělila Hana Pavlasová, vedoucí protiepidemiologického oddělení třebíčské pobočky Krajské hygienické stanice Kraje Vysočina.

Koncem listopadu evidovali příušnice na druhém stupni Základní školy Kapitána Jaroše v Třebíči. „Šlo o ojedinělé případy, v žádném případě se nedá mluvit o epidemii. Momentálně navíc nemám informaci, že by se tato nemoc na naší škole vyskytovala," uvedl ředitel Karel Dolák.

S příušnicemi se musel vypořádat i jeho kolega ze školy Horka-Domky na Václavském náměstí, kde onemocnělo více dětí. „Ve třetí třídě jsme měli kolem deseti nemocných dětí, ostatní třídy hlásily jeden nebo dva případy. V tomto měřítku se u nás příušnice, alespoň co pamatuji, vyskytly poprvé," konstatoval ředitel školy Pavel Kessner. Podle něj onemocnění víceméně odešlo spolu s Vánocemi a pouze jeden či dva případy týdně evidují také hygienici.

Jedním z nyní nemocných dětí ze školy Horka-Domky je jedenáctiletý Matěj Března. „Syn je nemocný asi týden. Začalo to zduřením žláz, teplotami a zvracením. Teď už je mu ale lépe," popsala průběh nemoci chlapcova matka Kateřina Březnová. „Mladší syn je zatím zdravý, snad se také nenakazí," dodala.

Před příušnicemi stoprocentně neochrání ani očkování, imunita po něm celoživotní není, podle lékařů klesá po osmi až dvaceti letech. „Proto je pravděpodobné, že příušnice nedostanou předškoláci, ale spíše starší děti," podotkla dětská lékařka Božena Černochová. Za větším počtem nakažení může stát i jistá mutace viru. Tím, že nedostane příušnice, si tak může být stoprocentně jistý jenom ten, kdo už je v minulosti prodělal.

O epidemii hygienici v souvislosti s příušnicemi nemluvili, i když je jejich výskyt mnohonásobně vyšší než v minulých letech. V roce 2012 se na Třebíčsku nakazilo pouhých 11 osob. „Hovořila bych spíše o zvýšeném výskytu. Případy příušnic byly spíše lokální, vždy se jednalo o určitou školu, celý okres zasažený nebyl," řekla Pavlasová.

Příušnice se ve spojitosti s Třebíčí okolo vánočních svátků objevily také ve sportovních zprávách. Virové onemocnění tehdy zasáhlo hokejovou NHL, na dva týdny vyřadilo ze hry také hráče New Jersey Devils a třebíčského rodáka Patrika Eliáše.

Příušnice: očkování a léčbaJedinou účinnou ochranou proti příušnicím je očkování. Provádí se spolu s očkováním proti zarděnkám a spalničkám nejdříve první den 15. měsíce věku dítěte. Za 6 10 měsíců od první dávky se dítě přeočkovává podruhé.
Očkování nezaručí takovou imunitu jako prodělání nemoci, protože i po očkování může dojít k poklesu tvorby protilátek a k následnému nakažení. Nemoc pak ale mívá lehčí průběh. Celoplošně se začaly děti očkovat až v roce 1987.
Při mírném průběhu nemoci příušnice samy odezní. Teplota klesne za 2 3 dny, otoky se vstřebají během 10 dnů. Hospitalizace bývá nutná jen při komplikacích.
www.priusnice.cz