Důvodem čtvrteční demonstrace jsou nevyplacené mzdy a přístup státu, který má ve společnostech holdingu podíl.

Pokud by ve Světlé a Poděbradech lidé mzdy dostali, je předseda Odborového svazu zaměstnanců sklářského průmyslu Vladimír Kubinec připraven demonstraci odvolat.

„Demonstrovat jsme chtěli až po volbách. Nechceme z toho dělat politiku,“ nechal se slyšet Kubinec. Protest má také upozornit na špatné postavení zaměstnanců v insolventním řízení. Nový insolvenční zákon totiž podle Kubince posílil postavení věřitelů se zástavami, především pak bank. Na úkor ostatních věřitelů a zaměstnanců.

Správkyně navštívila sklárnu

Helena Horová, insolvenční správkyně společnosti Sklo Bohemia, se včera ve Světlé sešla s vedením společnosti a zástupci odborů. „Program schůzky stanoví insolvenční správkyně, předpokládám, že půjde především o seznámení s aktuálním stavem,“ řekl Deníku před zahájením jednání místopředseda pro odvětví skla odborového svazu Stanislav Vaněk. „Doufám, že na pořadu budou i nevyplacené mzdy.“

Kavalier přijímá

Sklárny Kavalier v Sázavě nabídly lidem ze skláren ve Světlé práci. Oznámil to mluvčí sklářského holdingu Karel Samec. „Nabízejí práci více než sedmdesáti lidem. Chtějí hlavně strojníky sklářských zařízení a další dělnické profese,“ uvedl Samec. Dodal, že v Sázavě, na rozdíl od Světlé, výroba díky vyhlášenému moratoriu běží. „Světlá je od Sázavy vzdálená přibližně hodinu jízdy,“ poznamenal Samec.