Celkem záplavy poničily 505 obcí a měst v jednatřiceti okresech. Potopa zasáhla Česko ve dvou vlnách. První zasáhla Vysočinu začátkem srpna a nejvíce poškodila obec Menhartice, která se s velkou vodou potýkala nadvakrát, kvůli dvěma rozvodněným potokům.

První přívalové deště dorazily 8. srpna 2002 a postihly obyvatele Moravských Budějovic. Nejvíce poškození byli ti, kteří bydleli v okrajových částech směrem na Jemnici. Jedním z nich byl i Emil Jelínek, kterému s odklízením pomáhali hasiči. Kromě vyplavené zahrady tehdy vlivem vlhka popraskaly i stěny v domě pana Jelínka.

Jen o den později již hlásili zemědělci, že se kvůli dešťům v minulých dnech zastavují sklizně. Obilí velkým počtem srážek ztratilo na kvalitě.

Desátého srpna řádila v obci Radošov na Třebíčsku další noční bouře. Když se místní zemědělci František Kourek a Emil Caha vydali zjistit následky po bouři, naskytl se jim nevídaný pohled. Na kukuřičném poli ležela kukuřice zlomená ve výšce 20 centimetrů proti svahu. Zjistili, že takových pásů se v poli nachází daleko víc.

Zatmění měsíce v Třebíči.
Nad Třebíčí vyšla potemnělá luna. Podívejte se

S následky bouřek se ve stejný den stále vyrovnávali v obci Menhartice. Zemědělcům tam zůstaly jen oči pro pláč. Záplavy způsobily škody na úrodě minimálně ve výši 750 tisíc korun. Deště také prověřily protipovodňová opatření v jaroměřické čistírně odpadních vod, která prošla kolaudací v květnu roku 2002.

O čtyři dny později prudké deště udeřily znovu. V Jaroměřicích nad Rokytnou a Jemnici vyhlásili vodohospodáři třetí stupeň povodňové aktivity. V Bohušicích pak hrozila povodňová vlna, když hrozilo protržení hráze. Na pomoc dorazili kromě Jaroměřických hasičů také letečtí záchranáři z Náměště nad Oslavou.

Patnáctého srpna přestala Třebíčsko příroda šetřit a rozpršelo se naplno. V Ptáčově na Třebíčsku se hladina vyšplhala na tři a půl metru a dosáhla průtoku devadesáti kubíků za vteřinu. Voda stoupala také v Třebíči, kde dosáhla také průtoku přes devadesát kubíků. Na jiných místech začala voda už opadávat. Kromě deště se i rozfoukalo a mnoha podmáčeným stromům hrozilo vyvrácení. Kvůli blátu naplavenému z polí na vozovku byly prakticky nesjízdné silnice mezi Čechočovicemi a Rokytnicí na Rokytnou nebo Číchovem a Přibyslavicemi. V Přibyslavicích se navíc ještě potýkali se zaplavenými zahradami a sklepy. Hasiči pomáhali se záchranou drůbeže a drobných hospodářských zvířat.

Kontrola plavidel na Dalešické přehradě
Na Dalešické přehradě se potopil člun, policie slibuje ostřejší dohled

Dále pomáhali obyvatelům zatopeného Dvořákova mlýna, kde zkalená voda natekla i do mlýnice a obytných prostor. Také v obci Poušov měli hasiči plné ruce práce, když odstraňovali popadané větve z koryta řeky, a dokonce museli přistoupit i k evakuaci dvou obyvatel. Dlouhodobé silné proudy v řekách a rybnících také utloukly mnoho ryb o kameny. Voda také zatopila chatovou oblast Poušov. Horší situace nastala v Pazderníkově mlýně u Vladislavi. Voda zatopila prostor pily, zahradu a vnikla i do garáží. Zaplavení neunikly ani zahrádky ve Vladislavi.

Sedmnáctého srpna Třebíč odvolala třetí stupeň povodňové aktivity.

Devatenáctého srpna začali zemědělci sčítat rozsáhlé škody na majetku. Žně se kvůli rozbahněným polím pozdržely ještě o 14 dní.

IVANA ŘÍHOVÁ