„Když byl nedávno silný vítr, tak nám reklamní plochu převrátil. Rozhodli jsme se ji proti pádu zajistit vyřazenými automatickými pračkami,“ vysvětlil Deníku podnikatel s elektro zbožím Vlastislav Dvořák z nedalekého Golčova Jeníkova. Přiznává, že jde o netradiční řešení, které v krajině nemusí působit příliš hezky, ale jde prý pouze o dočasné řešení. „Hned, jak nám to dovolí počasí, tak uděláme betonové kotvy,“ ujistil Dvořák.

Podle ekologů jde ale o necitlivý zásah do krajiny. Navíc může jít i o založení černé skládky, která by se mohla v nejhorším případě začít rozrůstat o další vyřazené domácí spotřebiče, které tam mohou přinést jiní lidé.

„V případě, že je to odpad, tak tam pračky nemají co dělat a ten, kdo je tam umístil, by je měl okamžitě odstranit,“ říká vedoucí oddělení odpadů z České inspekce životního prostředí v Havlíčkově Brodě Josef Pospíchal.

O neobvyklý druh reklamy se zajímali i policisté. Ještě včera si místo fotografovali a posuzovali, zda jde o nějak nebezpečnou překážku pro řidiče.

Mohou rozptylovat

„Nebezpečí bych v tom neviděl, protože billboard je v dostatečné vzdálenosti od silnice, ale ještě to musíme zkonzultovat s krajským úřadem. Jde totiž o úpravu reklamy, která byla v nějaké podobě již dříve schválena,“ posoudil policista Luboš Málek z dopravního inspektorátu havlíčkobrodské policie.

Podnikatel Dvořák ve čtvrtek policii slíbil, že pračky odstraní do konce příštího týdne. Do té doby se mohou řidiči nezvyklou reklamou kochat. Podle policistů by to ale neměli přehánět, protože by mohla rozptylovat jejich pozornost, což by mohlo být zejména v zimním období nebezpečné.

„Nemyslím si ale, že by to bylo nějak dramatické. Srovnal bych to s tím, když se na ploše vymění reklama. Pak také nějakou dobu trvá, než si na ni řidiči zvyknou,“ podotkl policista Málek.