Situace se podle včerejších údajů ministerstva práce a sociálních věcí zlepšila ve všech pěti okresech Vysočiny.

„Pokračuje nástup jarních sezonních prací a s tím i pokles nezaměstnanosti," uvedl analytik úřadu práce v Jihlavě Pavel Literák. Počty lidí bez práce se budou zřejmě snižovat i v nejbližším období, ale nebude to už tak výrazný pokles. „V této době je to tak obvyklé," podotkl analytik.

Vloni bylo lépe

Nezaměstnanost na Vysočině klesla třetí měsíc v řadě. Největší zlepšení nastalo v dubnu, kdy z evidence úřadu práce odešlo zhruba dva a půl tisíce lidí. Přesto jsou počty nezaměstnaných stále vyšší než na jaře v předchozích dvou letech. Ve srovnání s koncem května 2012 je letos v kraji asi o dva a půl tisíce lidí bez práce více.

Uplatnění hledají obtížněji než před rokem i mladí lidé. Na konci letošního května nemělo v kraji práci 2 035 absolventů škol a mladistvých, od dubna počet klesl o 122. „Ve srovnání s loňským květnem jich je nyní na krajské pobočce úřadu práce evidováno o téměř šest set více," řekl Literák.

V květnu vykázalo Jihlavsko, Pelhřimovsko a Třebíčsko shodný pokles nezaměstnanosti o půl procenta. Na Třebíčsku, kde je počet lidí bez práce na Vysočině nejvyšší, činí podíl nezaměstnaných 8,6 procenta. Na Žďársku se nezaměstnanost snížila o čtyři desetiny procenta, na Brodsku zaznamenali pokles o tři desetiny. V Česku činila nezaměstnanost 7,5 procenta proti dubnovým 7,7 procenta.