„Budu absolventka bez praxe. Nikdo mě asi jen tak nezaměstná. Místo hledali mladí lidé bez praxe vždycky špatně, ale v době krize to asi bude ještě horší,“ povzdechla si mladá žena. „Když půjdu na pracák, tak taky žádné peníze nedostanu. Nebyla jsem nikde na brigádě,“ dodala.

Nárok na peníze má jen někdo

To, že nemá Kateřina Pešková šanci na podporu v nezaměstnanosti, potvrdila i mluvčí jihlavského úřadu práce Jarmila Klejzarová. „Na podporu v nezaměstnanosti mají nárok jen ti absolventi, kteří doloží alespoň rok důchodového pojištění v posledních třech letech. Podpora v nezaměstnanosti se potom stanoví z doloženého příjmu,“ doplnila Jarmila Klejzarová.

V praxi to tedy znamená, že peníze dostanou pouze absolventi, kteří v době studia chodili na brigády.
Ti, kteří potřebnou dobu důchodového pojištění nedoloží, nemají na podporu v nezaměstnanosti nárok.

Zaměstnanci úřadu práce mají pro takové lidi jednoduchou radu. Absolventi mají pracovní dráhu zahájit například v příbuzném oboru, nebo částečně slevit ze svých představ.

Zaměstnaným lidem se obecně nové pracovní místo hledá lépe.
Absolventi jinak mají oproti jiným uchazečům o zaměstnání jednu výhodu. Zaměstnavatel, který jim dá práci, na ně od úřadu práce dostává peníze.

Toho někteří zaměstnavatelé využívají. Jednu absolventku zaměstnal například ředitel jihlavské průmyslové školy Miroslav Vítů.
„Přijal jsem ji na místo asistentky,“ potvrdil Jihlavskému deníku ředitel. A jedním z důvodů bylo, že na zaměstnance dostal peníze.

Momentálně je na jihlavském úřadu práce evidováno 318 absolventů škol. Se všemi ostatními nezaměstnanými se aktuálně perou o 107 volných míst.