Ti mladší její smysl dost možná nedokážou na první pohled rozluštit, ti starší se při jejím přečtení ale určitě zasní a začnou vzpomínat na ty krásné časy. Krásné časy vztahující se k Borovině, třebíčské čtvrti, která vždy žila svým vlastním životem. Byly zde sportovní kluby, orchestr, divadlo, pořádaly se nejrůznější společenské akce. To vše dokumentuje soubor fotografií, které budete moci na výstavě zhlédnout.

„Na vystavených panelech se možná pozná mnoho Třebíčáků, nebo spíše Boroviňáků," říká tiskový mluvčí Alternátoru Milan Krčmář. „Snažili jsme se dát dohromady fotografie ze sportovních zápasů, divadelních a koncertních představení nebo třeba i fotografie dětí z borovinské školky."

Výstava ale zachycuje i výstavbu typických baťovských domků či život přímo v borovinské továrně, která veškeré aktivity v Borovině podporovala, a díky níž byla tato čtvrť tak trochu výjimečnou v rámci celé Třebíče.

Máte snímky?

„Chceme také požádat každého, kdo má nějaké pěkné snímky ze života Boroviny, aby nám je donesl k naskenování. Jednak nám to pomůže zmapovat aktivity Boroviňáků, jednak ty opravdu pěkné bychom mohli vystavit na velké akci, kterou chystáme na 3. září," dodává Krčmář.

Ten den by se v Borovině mělo konat setkání borovinských obyvatel v rámci jakéhosi srazu rodáků. Přijet by měly i významné osobnosti z řad herců či zpěváků, kteří se v Borovině narodili.

„Mimochodem, i na vernisáži 3. května, která začne v 17 hodin, všechny pozdraví také jeden velmi slavný Boroviňák, fotbalista Ivan Novák, který hrával jako kluk za borovinskou Jiskru a poté za Duklu Praha. A jako jediný Třebíčák v historii nastoupil za naši reprezentaci na stadionu Maracaná, kde si v roce 1966 zahrál proti samotnému Pelému," říká Krčmář, který doplnil, že jeden fotopanel bude věnován právě Ivanu Novákovi.

Na řadě snímků jsou lidé, které se už autorům výstavy nepovedlo identifikovat. Pokud je ale někdo pozná, může napsat do pamětní knihy jména těch, kdo jsou na fotografiích. K tomu se připojuje i Třebíčský deník, který bude průběžně uveřejňovat různé snímky z Boroviny 50. až 70. let. Na naší facebookové stránce o těchto fotografiích můžete diskutovat a psát, kdo si myslíte, že na nich je zachycen.

Poznáte-li kohokoli na snímku, napište na: ludek.mahel@denik.cz