„Jedná se s námi z pozice síly. Buď se máme bavit podle pravidel České pošty, nebo se prý budeme muset smířit s tím, že se pobočka zavře," líčil starosta Kojetic Roman Vala.

Tamní samosprávu už pošta oslovila. Stejně jako další. Ani ostatní starostové však nadšeni nejsou. „Za mnou přišli s hotovou věcí, že pošta u nás je ve ztrátě a bude převedena na Partner, kterou by měla provozovat obec nebo někdo odsud. Kdyby nebylo senátorů Vystrčila a Bradáče a kraje, od kterých jsem získal další informace, tak bych se k nim asi nedostal. Česká pošta mi nedokázala říct ani to, jaká ztráta pobočky u nás vlastně je," upozornil starosta Rudíkova Zdeněk Souček.

Na nevyjasnění ztráty pobočky si stěžoval také kojetický starosta. „Kdybychom ji znali, tak se můžeme bavit o tom, jestli by ji obec nebyla schopna z rozpočtu dorovnat. Pokud ji ale neznáme, tak o tom ani přemýšlet nemůžeme," poznamenal.

Většinu poboček mají provozovat obce a podnikatelé

Česká pošta představila projekt Pošta Partner loni na jaře. Vláda jej přijala, zároveň však v létě vydala usnesení, ve kterém uvedla, že počet poboček bude v celé republice 3 200. Česká pošta to hodlá dodržet, 2 526 jich ale má do roku 2025 provozovat třetí osoba, tedy příslušná obec nebo tamní podnikatel, například obchod nebo pohostinství.

Česká pošta nyní jedná na Třebíčsku o projektu Partner nejméně v pěti obcích. Kromě Kojetic a Rudíkova je to v Kramolíně, Lipníku a už delší čas také v Hodově. „Jednání vedeme s obcemi a soukromníky," potvrdil mluvčí pošty Matyáš Vitík. Konkrétnější k jednotlivým případům ale být nechtěl. „Závěry budeme moci zveřejnit v momentě, kdy budeme mít konkrétní výsledky v podobě uzavřené dohody," dodal.

Jasno už přitom mělo být v Hodově. Tamní zastupitelé s podmínkami převzetí pobočky souhlasili, avšak s tím, že od České pošty odkoupí budovu, ve které nynější pobočka sídlí. K dohodě však zatím nedošlo a státní instituce proto jedná i s podnikateli z Hodova.

K 1. únoru, kdy se hodovská pošta měla změnit na Poštu Partner pod správou obce, tak k žádné změně nedojde a poskytované služby lidem zůstanou alespoň prozatím stejné.

Musí ji provozovat

Zdeněk Souček z Rudíkova považuje převzetí pobočky obcí za poslední možnost. Také tu však v podstatě vylučuje. „Pošta se zavázala, a má to nařízeno od vlády, že bude fungovat 3 200 poboček, včetně té rudíkovské. Takže pokud její provoz obec ani žádný místní podnikatel nepřevezme, tak ji Česká pošta musí provozovat dál," zdůraznil starosta.

Jako nepříliš reálné vidí provoz pošty obcí také starosta Kojetic. „Pošta nám sice slibuje, že nám bude platit šest tisíc korun hrubého plus náklady na telefon a tři koruny za každý dopis, to však nestačí ani na mzdu zaměstnance," upozornil Roman Vala.

Jeden? Dokonce dva pracovníci

Podle Zdeňka Součka by navíc nový provozovatel musel přijmout rovnou dva pracovníky. „V podmínkách totiž je, že pošta bude otevřená nejméně 20 hodin týdně. Když pak ale jeden zaměstnanec bude nemocný nebo si vezme dovolenou, tak jak bez druhého tuto podmínku naplníte?" podotkl. „Jen blázen by mohl na něco takového přistoupit," zamýšlel se rudíkovský starosta.

Podobně se vyjadřují také další. Po nesouhlasu zastupitelů v Lipníku jednání s Českou poštou ustala, v Kramolíně padne konečné slovo v polovině února.

Nepřesvědčil je zatím ani fakt, že by si obce mohly přizpůsobit otevírací dobu pobočky, což by lidé přivítali. Negativa však podle oslovených starostů převažují.