Jen v loňském roce se na půdu Okresního soudu v Třebíči dostalo takových případů osmdesát. „Postup je takový, že nejprve je osobě, která byla přepravována na protialkoholní záchytnou stanici, zaslána výzva k úhradě nákladů na převoz, se splatností nejméně 14 dnů. V případě, že dlužná částka není v této lhůtě uhrazena, je pohledávka vymáhána soudní cestou," popsala mluvčí Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina Dana Čírtková.

Městská policie v Třebíči už o takové pohledávky ani neusiluje. Mezi 29 loni přepravovanými lidmi totiž byli často bezdomovci. „A ti bohužel nemají prostředky, kterými by zaplatili. Vymáhání je pak neúčinné, pouze by to zatěžovalo agendu městského úřadu," mínila mluvčí třebíčských strážníků Lucie Šerková.

Vymáhat dopravné se naopak před třemi lety rozhodl finanční odbor Městského úřadu v Moravských Budějovicích. Za tu dobu eviduje deset dosud nezaplacených pohledávek, mezi nimiž je několik osob i vícekrát, v hodnotě přibližně 16 tisíc korun. „K podání žaloby jsme zatím nepřistoupili, zatím jsme jen písemně upomínali. Věc už ale posunujeme dál, projednáváme ji s právníkem, kterému budeme pohledávky postupně předávat. On je pak bude směrovat na soud," řekl vedoucí budějovického finančního odboru Bohumil Horník.

Z Třebíče míří na záchytku nejvíc lidí

Zatímco krajské ředitelství Policie ČR vymáhalo loni jen na Třebíčsku osmdesát pohledávek, v celém kraji jich bylo přes 600. Celkově přitom do protialkoholní záchytné stanice v Jihlavě policisté přivezli 1 157 opilých lidí. Nejméně každá druhá pohledávka tak skončila u soudu.

Třebíč drží v okrese primát. Právě z tamních ulic putuje na záchytnou stanici nejvíce osob. Loni jich bylo 195. „Což je za Jihlavou, která měla 304 lidí, druhý nejvyšší počet v kraji," upozornil Martin Málek, mluvčí Služeb města Jihlavy, které záchytku provozují.

Kromě čtyř tisíc korun za pobyt na záchytné stanici jsou lidé povinni zaplatit i za náklady na dopravu. Často to není malá částka. Za přepravu z Třebíče zaplatí přes dvanáct set korun. Ze vzdálenějších míst ještě víc.

„Celková částka je tvořena ze dvou položek, a to ze sazby základní náhrady za jeden kilometr, což je pro rok 2016 3,80 koruny, a z nákladů na pohonné hmoty," vysvětlila Dana Čírtková.

Pobyt na záchytce a dopravné navíc může ještě navýšit vyšetření u lékaře a případné ošetření.

„V případě, že se prokáže přítomnost alkoholu nebo jiné návykové látky, hradí náklady ošetřená osoba. Tato povinnost je zakotvena v příslušném zákoně ode dne jeho účinnosti, tedy od 1. ledna 2006," doplnila mluvčí Krajského ředitelství policie Kraje Vysočina.