V Polici na Třebíčsku nebude ani tentokrát přerušena starobylá štědrovečerní tradice „průvodu ovcí“. Tradice je stará už zřejmě několik století. Po štědrovečerní večeři společně obejdou ves. V obci s necelými čtyřmi stovkami obyvatel si prý průvod nechá ujít jen málokdo. „Práská se biči, zvoní zvonečky, troubí se na kravské rohy, děti mají rády prskavky,“ popsal atmosféru průvodu obecní kronikář Josef Kalášek. Průvod končí u ozdobeného stromu na návsi. Tam si lidé zazpívají koledy a popřejí pěkné svátky.

Kdy tato tradice, připomínající zahánění dobytka do chlévů, vznikla, nikdo přesně neví. Jisté je to, že co tamním sahá paměť, nebyla přerušena. „Ani za války,“ dodal Kalášek. Doplnil, že takový zvyk nebyl široko daleko. V posledních letech se podle něj začíná rozšiřovat do okolních vesnic.

Na některých místech budou o Štědrém dnu k vidění živé betlémy. Na náměstí v Třešti na Jihlavsku začne první představení hodinu po poledni. Součástí programu bude benefiční prodejní výstava ozdob a dětských výtvarných dílek. Výtěžek bude věnován nemocnici v Ugandě.

Na živý betlém před kostelem v Měříně se lidé mohou přijít podívat v deset hodin nebo o půl deváté večer. Akce se koná pravidelně od roku 2003, letos ji připravuje stovka dobrovolníků. Scénář i doprovodná hudba představení se obměňují. Kromě herců budou na scéně i živá zvířata.

„Budou tam koníci, velbloud, ovce, osel,“ řekla Tereza Motyčková z pořádajícího občanského sdružení. V posledních letech se na představeních během dne vystřídá kolem tří tisíc diváků. „Už stavíme i mobilní tribunu asi pro tisícovku lidí, protože zadní řady neviděly,“ podotkla.

V Jihlavě mohou lidé prožít poslední hodiny Štědrého dne na vyhlídkové věži kostela sv. Jakuba. Program začne o půl desáté večer. Trubači budou troubit koledy z místnosti hlásného, jejich vystoupení budou provázet čestné výstřely z replik středověkých ručních zbraní Společnosti přátel dělostřelby.

Koledy se o Štědrém dnu rozezní i v řadě dalších měst. Z kostelních věží se budou hrát mimo jiné i v Polné a ve Žďáru nad Sázavou. Slavnostní troubení se připravuje také v Havlíčkově Brodě. Jihlavské pěvecké sbory a hudebníci zvou o půlnoci na Českou mši vánoční Jana Jakuba Ryby do kostela sv. Ignáce v Jihlavě. V Havlíčkově Brodě mohou lidé Rybovu mši slyšet v kostele Nanebevzetí Panny Marie v podání pěveckého sboru Jasoň a Stamicova komorního orchestru, a to ve dvaadvacet hodin.