„Předtím tady bývaly nevzhledné plastové kontejnery, které nám navíc polepovali lepiči plakátů. U vstupu do historického centra města býval často nepořádek, papírové krabice se zásadně vyhazovaly vedle kontejnerů," popsal starosta Vladimír Měrka. Inspirace do Náměště doputovala z jihočeského Písku. „Už před deseti lety jsem si odtud přivezl fotografii takových kontejnerů. Byl to sen, teď je hotovo," vyznal se náměšťský starosta. Kromě estetičnosti se s novými kontejnery podařilo vyřešit i kapacitní těžkosti, se kterými by se svozová firma Esko-T v budoucnu musela potýkat. „Bylo tady šest plastových kontejnerů, lidé se ale postupně víc a víc učí třídit a museli bychom tak uvažovat o rozšíření na sedm, osm a víc kontejnerů. Jeden podzemní přitom se svým objemem nahradí tři plastové," pochvaloval si jednatel Esko-T Pavel Gregor.

Kromě ulice Lipová jsou podzemní kontejnery na papír, plast a bílé a barevné sklo také v Husově ulici. Nešlo o malou investici. Vybudování dvou odpadových stanovišť stálo více než 1,6 milionu korun, přibližně polovinu zaplatilo město. Dalších téměř 750 tisíc se podařilo získat od Státního fondu životního prostředí. Zbylých 80 tisíc korun poskytla Nadace Čez. V celkové částce je zahrnuto i osmdesát zahradních kompostérů, které dostali někteří náměšťští obyvatelé. „Na radě města byla tato velká investice dlouho zvažována. Zaznívaly názory, že to možná není až tak potřebná věc, přeci jen to není osvětlení, nejsou to silnice. Nakonec však klady převážily," připomněl starosta Měrka.

První v okrese

Kromě tohoto projektu se náměšťská radnice letos zabývala několika dalšími. Jedním z největších byla celková rekonstrukce ulice Lipová. Práce obsahovaly opravy vodovodu a kanalizace i terénní úpravy. „Největší poděkování patří občanům a podnikatelům, které stavba pochopitelně omezovala," řekl Vladimír Měrka. Revitalizace Lipové vyšla celkem na více jak 3,8 milionu. Přes 2,1 milionu zaplatil Regionální operační program Jihovýchod, zbylých téměř 1,7 milionu korun poskytlo město.

Vedení Náměště předběhla na Vysočině pouze Jihlavy, kde už tři stání s podzemními kontejnery mají. A jejich počet v kraji by mohl dál růst. „V Třebíči se o tom uvažuje v rámci revitalizace Karlova náměstí a také opravy mostu u Žerotínova náměstí. Podzemní kontejnery by tam mohly být za dva roky, dřív asi ne," podotkl jednatel Esko-T Pavel Gregor.