Týdenní program kromě aktivního odpočinku nabídne širokou škálu aktivit. Na louce pod zámkem se představí studentské kapely, neziskové organizace, divadelní soubor nebo mladí umělci. „Všiml jsem si, že na Podzámeckou nivu skoro nikdo nechodí odpočívat, akorát popíjet. Navíc jsem skaut a vypadá to, že děti se dnes skoro štítí trávy a mají hrůzu z mravenčího kousnutí. Rád bych, aby si lidi zvykli, že si mohou přijít na louku odpočinout, a že jim příroda neublíží," popsal vznik nápadu organizátor Michal Janík.

Kromě něj stojí za projektem také sdružení Vrátka. „Chtěli bychom všem občanům našeho krásného města, všem našim známým a kamarádům udělat radost a zpříjemnit čas prázdnin v hezkém prostředí. Je to spíš takové sousedské setkání pod lípou, není to festival," popsala Zdeňka Palátová z Vrátek.

Kavárna Na louce by se měla nést v pohodovém duchu. „Nebude kam spěchat, sice nemáme pláž, ale pohodu jako na ní bychom si užít mohli," přemítal Janík. Doufá, že týdenní akce naučí lidi relaxovat: „Lidé by se měli naučit odpočívat, teď třeba mohou zajít na louku i v pracovní pauze, dát si kávičku a poslechnout si, jak šumí tráva," dodal.

TADEÁŠ MAHEL