Oprava chrámu● stavební práce vyjdou na přibližně 100 milionů
● před odkrytím měděné krytiny kopule bude nad ní postavena provizorní střecha, aby déšť nepoškodil fresku
● vymění se špatné trámy a prkna a bude nutné zespodu v lodi podepřít fresku, aby se neuvolnila
● obnoví se fasáda chrámu
● oprava potrvá tři roky
● po opravě se kostel více otevře veřejnosti

Pod měděnou krytinou kopule se kromě nádherné fresky s plochou čtyři sta metrů čtverečních nachází také vlhko, plísně a skrývá se tam brouk tesařík. Některé trámy a prkna v kopuli jsou poškozené natolik, že dřevo z nich lze loupat rukou. Ve stropní fresce v kostele jsou až dva centimetry hluboké praskliny a také věžička kopule je v pohybu. „Už je nakloněná. Zdálky je to vidět pouhým okem. Bez opravy by vážně hrozilo, že se kostel, který je národní kulturní památkou, zavře pro turisty i věřící," poznamenal jaroměřický farář Tomáš Holcner. Bez rekonstrukce by prý začala omítka s freskou odpadávat a dál by se destruovala celá střecha hlavní kostelní lodi.

Jen vytvoření projektové dokumentace a další řady materiálů, které musejí být součástí žádosti o evropskou dotaci, vyjde na téměř jeden a půl milionu korun. V této sumě jsou započítané náklady na projektanta a služby odborné agentury, která žádost zkompletuje, aby měla co největší šanci na úspěch o přidělení dotace. „A to nám ještě vyšel vstříc jaroměřický projektant Michal Zlatuška, který vyhrál výběrové řízení, když nabídl nejnižší cenu. Takový člověk se nám teď nesmírně hodí, má ke kostelu osobní vztah," zmínil Tomáš Holcner.

Dominanta Jaroměřic

Více než třetinu sumy na vypracování žádosti o dotaci přislíbilo poskytnout brněnské biskupství a dalších dvě stě tisíc uvolnila firma ČEZ a město. Pro hlasovalo všech 21 jaroměřických zastupitelů. „Je to jedna z dominant města a slouží občanům Jaroměřic i okolních obcí jako duchovní centrum. Navíc je společně se zámkem významným lákadlem pro turisty," řekl starosta Jaroslav Soukup (ČSSD).

Kostel svaté Markéty je součástí jednoho ze čtyř návštěvních okruhů jaroměřického státního zámku a rozhodně nelze říct, že by turisty jeho interiéry nelákaly. „Jen během loňské sezony navštívilo kostel 3 129 lidí," vyčíslil kastelán jaroměřického zámku Radim Petr.

Výdaje na vytvoření žádosti o dotaci, kterou musí Tomáš Holcner odevzdat do konce března, nebudou pro farnost jediné. Musí také doložit, že je schopna zafinancovat nejméně pět procent z celkové ceny opravy, tedy alespoň pět milionů. Jaroměřický farář sice obdržel příslib od biskupství, tak velký projekt však potřebuje finanční rezervu. Skutečný stav fresky a rozsah restaurátorských prací totiž bude možné detailně zjistit až po stavbě lešení.

Každou první neděli v měsíci se proto při bohoslužbách konají sbírky na opravu kostela. Jen z milodarů by však k obnově kostela dojít nemohlo. „Zvlášť když si uvědomíme, že máme ve farnosti hodně mladých rodin s dětmi, které nemají volné tisíce, natož miliony. Rád bych oslovil podnikatele a politiky, aby se o tento projekt zasadili. Náměstek hejtmana Vladimír Novotný nám už vyslovil maximální podporu," řekl Tomáš Holcner.

Přesto stále není jasné, zda farnost na obrovskou dotaci dosáhne. Farář věří, že ano. Podle něj by si jaroměřický kostel významnou evropskou finanční pomoc prostřednictvím Integrovaného regionálního operačního programu zasloužil hned z několika důvodů. „Jedním je havarijní stav, dalším, že jde o národní kulturní památku, kterou kromě Zelené hory, Třebíče a Telče snad nic na Vysočině nepředčí, a také to, že kostel otevřeme lidem. Po dokončení oprav rozšíříme návštěvní okruh, zpřístupníme věž pro vyhlídku, terasu nad zámeckou zahradou a v jižním křídle otevřeme komunitní centrum, třeba pro přednášky. Zapojíme do toho město i kulturní středisko. Nemůžeme kostel opravit a nechat ho zamčený," dodal Tomáš Holcner.

Kromě střechy kostela a fresky by se v rámci jednoho projektu opravila také fasáda a podle všeho by mělo dojít ke sjednocení barev se zámkem. Ten má nyní žlutou fasádu, chrám svaté Markéty částečně oprýskanou a červenou.