Místo užívání si jarních prázdnin zažila skupinka dětí nezáviděníhodné chvíle. Před 17. hodinou se pod Magdou probořil led na nádrži na obecní návsi. Poté se událo všechno tak, jak podle příruček první pomoci mělo. Ostatní děti nezpanikařily a začaly hledat pomoc. Při záchranné akci měly štěstí, v nejbližším stavení jim otevřela duchapřítomná žena, která popadla žebřík, přiblížila ho k dívce a tím jí pomohla. „Bylo to to nejlepší, co mohla v danou chvíli udělat. Pomoc byla velmi pohotová a přesná,“ ocenila krajská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Po telefonické dohodě s profesionálními záchranáři svlékli místní prokřehlé dívce mokré oblečení, zabalili ji do deky a v nejbližším obydlí jí uvařili čaj. Pak už čekali na příjezd sanitky. Převozu do nemocnice zapotřebí nebylo. Magda se z nepříjemného zážitku zotavuje doma. „Je v pořádku, nic jí není,“ potvrdil její otec Petr Pochop. „Děkuji všem, kteří jí jakkoli pomohli. Udělali něco moc dobrého,“ dodal.

Děti, které Magdu zachránily, navštěvují základní školu. Jmenovitě jde o Adama Římsu ze Slavětic a tři děti z Hrotovic, které bylyv sousední vesnici na návštěvě, Sabinu Mezírkovou, Nelu Pojerovou a Petra Buchtelu. Se žebříkem přispěchaly místní Zita a Andrea Hájkovy.
Starosta Slavětic René Moravec hodlá všem vzdát hold nejen poděkováním, ale také oficiálně. „Zaslouží si, aby se o nich vědělo. Jsem rád, že takové dobré lidi, kteří neváhají pomoci, v naší obci máme,“ podotkl.

Forma veřejného uznání ještě není definitivní. Nejspíš se uskuteční příští týden. „Už jsem oslovil pana hejtmana Běhounka, který mi přislíbil, že se postará o nominaci našich záchranářů na krajskou cenu za záchranu života, a oficiálního poděkování, které uspořádáme, by se měla za Kraj Vysočina zúčastnit radní pro školství paní Jana Fialová,“ předeslal starosta René Moravec.