Důvod? Bance se toto obchodní místo prostě nerentuje. „Průběžně sledujeme navštěvovanost našich poboček a dlouhodobou efektivitu jejich provozu. Některé pak rušíme nebo přemisťujeme a otevíráme pobočky nové, letos nám v tuzemsku přibylo 16 nových míst,“ informovala Pavla Langová z tiskového centra ČS.

Jaroměřické klienty odkázala do nové a moderní pobočky v Třebíči v supermarketu Hyper Albert. Její předností má být rozšířená otevírací doba, v pracovních dnech od 9:30 do 18 hodin. Nebo si zákazníci mohou zajet vyřídit své záležitosti do Moravských Budějovic.

A tak Jaroměřičtí nelení a podepisují petici, kterou se po ČS dožadují, aby své rozhodnutí vzala zpět. K pondělnímu ránu už pod ní figurovalo 500 podpisů. Mimo jiné v ní stojí: „Tento krok výrazně znevýhodní důchodce, matky na mateřské dovolené i ty, kteří nemají možnost se kdykoli bez problémů dostat do Třebíče nebo Moravských Budějovic.“ Argumentace pokračuje zmínkou o tom, že jaroměřická pobočka je mnoho let zavedená, jsou v ní neustále fronty, takže o nevytíženosti nemůže být řeč.

Jaroměřičanka Margita Samková je rozhořčená: „Do spořitelny chodím pravidelně minimálně jednou týdně. Představa, že budu muset jezdit jinam, je nereálná. Pracuji do čtyř, neumím si představit, že dolítnu domů, vezmu auto a honem někam pofrčím.“ Navíc jako mnoho jiných žen ji v zimním období děsí nesjízdné silnice. „Celé to vnímám ze strany ČS jako podraz na klienty. Hlavně na lidi v důchodu,“ dodává.

Na námitky Spořitelny ústy Pavly Langové reagovala stroze: „Je to naše obchodní rozhodnutí.“

„Se spořitelnou jsem jednal a zdá se, že její stanovisko je neměnné. Dokonce jsem nabízel úpravu pronajímaných prostor na radnici, daly by se bez problémů zmenšit, aby banka nemusela platit nadbytečné metry. Bohužel můj návrh nevyslyšela,“ reagoval na stav věcí jaroměřický starosta Karel Nedědický. Finanční instituce nabídla Jaroměřickým přeškolení na internetové bankovnictví. „Tomu jsem se upřímně řečeno zasmál. Už vidím babičky, jak přes počítač něco řeší,“ dodal starosta. Jaroměřická radnice nabídne uvolněné prostory jiným bankovním domům. Pokud se žádný neozve, zamíří do prázdných místností městská knihovna, která nyní funguje v prostorách pronajatých od Jednoty.

Česká spořitelna má na Vysočině téměř 40 obchodních míst. Žádné další rušit nehodlá. Má největší počet klientů v Česku – celkově pět milionů.

HANA JAKUBCOVÁ
YVETTA KREJČOVÁ