„Už asi týden jedeme naplno a očekávám, že nápor zákazníků bude ještě větší, protože od pátku mají klesat teploty," mínil včera majitel třebíčského Pneuservisu Pája Pavel Bartůněk, v jehož provozovně se pracuje už teď dlouho do večera.

„Jsme tady tak dlouho, jak je potřeba. Loni jsme tu v největším náporu práce bývali i do jedenácti do večera," okomentoval situaci Bartůněk. Také Arnošt Kafka ze společnosti Pneu Kafka potvrdil, že nápor zákazníků požadujících výměnu pneumatik začal. „Pracujeme o sobotách do dvanácti hodin, bude-li třeba, protáhneme pracovní dobu až do šesti do večera," nastínil Kafka.

Výměna klasických pneumatik na osobním voze se ve většině pneuservisů na Třebíčsku pohybuje od čtyř set do šesti set korun. „U pneumatik o rozměru třináct palců jsme cenu snížili o dvacet procent," dodal Arnošt Kafka.

Jen ceny za nové pneumatiky leckde povyskočily o osm až deset procent.

Že řidičů nerespektujících nařízení mít zimní pneumatiky už není tolik jako v minulosti, je přesvědčen vedoucí oddělení Dopravního inspektorátu Třebíč Petr Dobeš: „Jsou to spíše výjimky. Řidiči si už vesměs zvykli na povinnost zimního obutí svého vozu. Pravdou ale je, že někteří s výměnou pneumatik otálí až do prvního sněžení," řekl.

Pokuta může činit až dva tisíce korun

Poznamenal, že policisté se při silničních kontrolách zaměřují i na stav pneumatik. „Pokud není stav pneumatik odpovídající, může policista udělit blokovou pokutu do dvou tisíc korun," zdůraznil Dobeš. Podle zákona mají řidiči na celém území ČR povinnost mít od 1. listopadu do 31. března zimní pneumatiky v případech, kdy je na vozovce souvislá vrstva sněhu, ledu či námraza nebo lze takové jevy vzhledem k povětrnostním podmínkám předpokládat.

Pokud jde o pneumatiky, je letošní novinkou pro prodejce povinnost, že nové pneumatiky prodávané od 1. listopadu musí mít štítek se základními parametry hlučností, valivým odporem a brzdnou dráhou na mokré vozovce. Prodejci neočekávají, že by novinka prodej nějak ovlivnila.