VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Plody jeřábu jsou nejen krásné, léčí a ochraňují

Třebíčsko - S nadcházející zimou se stále ještě můžeme při pohledu do krajiny kochat červenajícími plody jeřábů. Mezi evropskými jeřáby nacházíme co do vzhledu plynulou řadu z hlediska tvaru a uspořádání listů.

26.11.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Michaela Červená

Pravidelně lichozpeřeně olistěný je jeřáb ptačí, nepravidelně lichozpeřený jeřáb zvrhlý, jednoduché listy má pak například jeřáb prostřední.

U jeřábu ptačího je znám sladkoplodý kultivar „edulis“, který můžeme odlišit podle listů lístky v dolní polovině nebo až do dvou třetin jsou celokrajné; zubaté jsou pouze lístky u špičky. Květy jsou bílé, nepříjemně páchnoucí, plody jsou oranžově červené, asi centimetr velké, kulaté, lysé.

Jeřáb ptačí je staletou synantropní rostlinou, zvláště v podhorských oblastech. Jeřáby byly často vysazovány jako alejové stromy. Sladkoplodé kultivary (cv. Dulcia a cv. Moravica) se pěstují jako ovocné dřeviny. Původně byly lákavé plody nepoživatelné pro svou trpkost a svíravou chuť. V roce 1820 však někde v okolí obce Ostružná na severní Moravě ochutnali pastevci pár zralých jeřabin lahodné, sladkokyselé chuti. A tak začala slavná pouť mutace jeřábu ptačího, kterou botanici nazvali jeřáb sladkoplodý moravský. Plody se zavařují nebo se z nich připravují marmelády. Sladkoplodé kultivary je nutné množit roubováním nebo očkováním, protože při množení ze semene se nedědí sladkost plodů.

Jeřáb ptačí roste téměř po celém území Evropy, v horách do výšek 1600 m n. m. Je to velmi přizpůsobivá dřevina, snáší podmáčené půdy i extrémní stanoviště ve skalních štěrbinách, plné oslunění i stín v podrostu. Jeho plody jsou vítanou potravou ptáků, je tak přispíváno k šíření jeřábů. Oblíbenosti plodů u ptáků bylo dříve využíváno k čižbám. Na jeřábech umisťovali sítě a oka k odchytu živých ptáků.

Plody jeřábu můžeme sušit nebo z nich připravovat kompoty či sirup. Čerstvé plody mohou přivodit příznaky lehké otravy se stavy nevolnosti a bolestmi hlavy, proto se jejich konzumaci v čerstvém stavu raději vyhneme. Léčivé účinky jsou známy u jeřabin, méně často je využíváno sběru květu. Využití nachází jeřáb především jako antirevmatikum.

Keltové používali jeřáb za ochranný strom a všechny jeho části považovali za posvátné. Větvičky jeřábu zdobily každý dům, obvykle se zavěšovaly nad dveře, neboť se věřilo, že mají schopnost odrážet zlá kouzla a kletby.

Příbuzným je jeřáb oskeruše. Pochází ze Středomoří a jihovýchodní Evropy. Podle tradice zavlekla na Moravu oskeruše napoleonská vojska. Zajímavé je, že vojáci napoleonovy armády je používali při tehdy hojných průjmových onemocněních. Plody oskeruše jsou hruškovité, žlutočervené. Jsou používány k přípravě marmelád a moštů. Také tento jeřáb byl již ve starověku rozšířen jako ovocná dřevina. V Čechách najdeme v současnosti oskeruše pouze v Českém středohoří, kde se o jejich rozšíření zasloužil prý již Karel IV. Výrazně více rostou oskeruše na jihovýchodě Moravy, na Moravském Slovácku. Vyžaduje humózní půdu na vápencovém podkladu. Plody se sklízí od poloviny září do listopadu, dají se konzumovat až po přejití mrazem. Mezi tradiční úpravy plodů patří oskerušová pálenka, která je považována za nejvzácnější ovocný destilát. Stromy jsou dlouhověké, 150 - 200 roků, poskytují velmi kvalitní dřevo. Na Slovácku se oskeruše stala symbolem záchrany tradičních druhů a odrůd ovocných dřevin. V centru rozšíření oskeruší v obci Tvarožná Lhota se dokonce každoročně konají oslavy Stromu Slovácka, kdy je oskeruším věnován celý večer.

Letitý strom

Mezi jeřáby s nedělenými listy patří jeřáb břek. Tvar jeho listů vzdáleně připomíná listy javorové. Břek je teplomilná evropská dřevina; roste v listnatých hájích, v šípákových doubravách a v lesostepích, především na vápencovém podkladu. V místech, kde roste společně s jeřábem mukem, lze nalézt i jejich křížence, jeřáb širokolistý.

Přestože se jedná o naši domácí dřevinu, není příliš rozšířen. Souvisí to s malou konkurenční schopností, malou výmladností a s nepravidelnou plodností. Na podzim se stromy jeřábu břeku zbarvují do teplé žluté. Plody jsou nejčastěji hnědé, někdy bíle skvrnité, kulovité nebo hruštičkovité. Stromy se dožívají až 300 let, mohou mít až 60 cm široké kmeny.

Hlavním znakem jeřábu muku jsou jednoduché listy, na líci temně zelené, na rubu moučnatě bílé. Na plodech přetrvávají kališní cípy. Malvičky jsou oranžově červené s moučnatou dužninou. V širším slova smyslu představuje muk komplex „celolistých“ jeřábů, s centrem rozšíření zejména ve střední a jihovýchodní Evropě. Jeřáb muk se vyskytuje především v teplých oblastech. Je velmi odolný vůči suchu, proto se objevuje v krasových oblastech. Jako dřevina se silně ochlupacenými listy snáší obstojně městské a zakouřené prostředí. Díky svému kontrastnímu zbarvení rubu a líce listů má významné místo v zahradní architektuře.

Protože se jeřáby snadno kříží, vyskytují se i na našem území ustálené a plodné křížence, z nichž mnohé jsou endemity České republiky. Příkladem může být jeřáb džbánský, jeřáb český, jeřáb krasový či jeřáb hardeggský.

Nenáročný a odolný

Dalším zajímavým druhem zejména pro typickou chuť je aronie. Jeřábem je aronie pouze v přeneseném slova smyslu, jedná se o opadavé listnaté keře, jejichž listy jsou nedělené. Aronie jako keř dorůstá dvou metrů, je však možno ho naroubovat na kmenotvorné podnože jeřábu ptačího. Tak je také v České republice nejčastěji pěstován jako polokmen. Plodí velmi brzy, nejpozději v pěti letech.

Aronie pochází ze severní Ameriky, pěstován je od roku 1700. U nás se pěstuje odrůda, která byla vyšlechtěna z materiálu dovezeného z Ruska, který z vybraných amerických rostlin vyšlechtil již V. I. Mičurin. Aronie není náročná na půdu ani klima, má však ráda slunná stanoviště.

Je odolná škůdcům i chorobám. Hodí se i do vyšších a horských poloh, můžeme ji pěstovat také v malých zahrádkách, keře lze použít i na nestříhané živé ploty.

Ptáci bývají rychlejší

Tento druh je možno využít i jako dekorativní dřevinu, koruna aronie zůstává dlouho kompaktní a kulovitá; na podzim se přidává krásné výrazné červené zbarvení listů. Člověka však nejvíce zajímají plody jsou stejně velké jako plody jedlých jeřábů, mají však temně fialové zbarvení. Obsahují až 60% šťávy. Tmavou šťávu je možno použít k přibarvování ostatních šťáv. Chuť malvic je sladce nakyslá, plody jsou vhodné i pro přímou konzumaci. Sklízí se od srpna do září, po prvních mrazících se jejich chuť stává ještě výraznější. Často však nás v této době již předběhnou ptáci, pro které je aronie vítaným zpestřením jídelníčku. Z plodů jsou výborné kompoty, zavařeniny, džemy, vína, dají se také sušit. Obsah vitamínu C v temných plodech je sice nižší, 10-60 mg na 100 g, obsahují však velké množství dalších fyziologicky cenných látek. Mají značný obsah železa a mikroelementů.

Plody bez semen obsahují až 400 mikrogramů jódu na 100 g. Jód ve výživě je důležitý pro rozvoj mozku, pro prevenci zubního kazu, a s dalšími obsahovými látkami v aronie i na posílení imunitního systému. Šťáva a plody z aronie se doporučuje jako léčebný prostředek při arteroskleróze a vysokém krevním tlaku.

PAVLÍNA KŘIVANOVÁ

26.11.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační snímek

Šikula srazil rozhodčího, přijela i policie

Předvolební debata Deníku

Superdebata Deníku: ptejte se Babiše a dalších lídrů

Opilý muž prořízl pneumatiku u auta

Třebíč - Proříznutá pneumatika a poškozená poštovní schránka zůstaly po nezvané návštěvě v neděli večer u jednoho z domů na Nových Dvorech v Třebíči.

Detaily jaderné elektrárny si nově může kdokoli prohlédnout ve 3D aplikaci

Dukovany - Díky nové aplikaci „Jaderné elektrárny 3D“ teď může kdokoliv vyrazit do jaderky na prohlídku nejzajímavějších částí.

Dobrovolníci nasbírali patnáct pytlů nepořádku za dvě hodiny

Třebíč – Téměř třicet dobrovolníků využilo krásného sobotního počasí a vyrazila do údolí mezi MŠ Dukovanská a prodejnou Albert v Třebíči. V rámci celorepublikového projektu 72 hodin, který pořádá Česká rada dětí a mládeže, se rozhodli tomuto krásnému kousku města pomoci a vyčistit ho od nepořádku.

Startuje soutěž Chance být hvězdou. Točte a posílejte videa

Parádičky, skvostné góly. Bláznivý maskot, hluční fanoušci (a sličné fanynky). To všechno přináší fotbal. A právě dnes startuje soutěž, jež určí, kde najdete ty nejzajímavější borce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení