„Kdyby tam nebyla, tak je naše rozhodování mnohem jednodušší," přiznal předseda okresního mysliveckého spolku Vladimír Homolka. „Podle některých kolegů by to tam bylo pro lidi nebezpečné a taky podle balistika musejí být zachovány nějaké bezpečností metry, které tak, jak je cyklostezka navržena, zachovány nejsou," upozornil.

Na střelnici u Bažantnice, kulturního centra myslivců mezi Třebíčí a Račerovicemi, se několikrát do roka pořádají soutěže, otevírají se hodiny pro trénink myslivců a taky zkoušky budoucích nimrodů. „Chceme to vyřešit ke spokojenosti všech: nás, města i turistů," podotkl Vladimír Homolka s tím, že okresní myslivecká rada se má nad problematikou sejít znovu v závěru srpna.

To však podle třebíčské radnice nebude třeba. „Přijali jsme námitku ze strany myslivců jako opodstatněnou a s projektantem jsme začali řešit přeložení trasy," potvrdila vedoucí městského odboru rozvoje a územního plánování Dagmar Pacalová. Podle ní je nyní na stole již třetí varianta trasy. „S tou druhou bychom se problému vyhnuli jen částečně, takže jsme začali pracovat na variantě, kdy by cyklostezka vedla podél současné hlavní komunikace na Račerovice," popsala Dagmar Pacalová.

Nová komunikace pro volnočasové aktivity má vést od rybníku Zámiš k Račerovicím a zpět. V létě ji budou moci využívat cyklisté, v zimě by mohla sloužit běžkařům. „Původně mělo jít o tříkilometrový okruh, s variantou, na které v současnosti pracujeme, se nejspíš přiblížíme třem a půl kilometru," dodala vedoucí třebíčského odboru rozvoje a územního plánování.

Podle ní je zatím vše teprve rozpracované. Město nyní bude oslovovat majitele pozemků, na kterých by měla stezka v budoucnu stát, a společnost Via alta bude pracovat na vytvoření projektové dokumentace, která bude součástí žádosti o dotaci ze Státního fondu dopravní infrastruktury. „Finanční rámec nám dosavadní činnosti nepředstavily, hovořit o nákladech je zatím předčasné," podotkla Dagmar Pacalová.

Pokud půjde vše podle aktuálního plánu, mohlo by se podle ní po stezce jezdit už v roce 2016 nebo 2017.