VYBERTE SI REGION

Pivovarů brzy opět přibude. Dalešice, Urbana či Heřmana doplní Horác

Třebíčsko - Každý milovník piva z Třebíčska si bude moci už brzy říct, že v jeho okolí vznikly během čtyř let hned čtyři menší pivovary. Po třebíčském Podklášterním pivovaru Urban, Gajdošovi z Biskupic a vladislavském Heřmanovi totiž na trh vstupuje Horác z Chlumu.

6.2.2016
SDÍLEJ:

Ivan Gajdoš.Foto: Deník/ Kamil Černý

„Původně jsme zamýšleli začít už na přelomu ledna a února, bohužel se nám ale zdržela dodávka technologie. První pivo tak budeme mít asi za dva týdny," vysvětlil Miloš Vostrý z Horáckého pivovaru, který našel sídlo v Chlumu.

Lokalita není náhodná. Malý pivovar chce svá dvě piva plzeňského typu šířit mezi zákazníky na Třebíčsku i Jihlavsku. „Poloha Chlumu je z logistického hlediska ideální," podotkl Miloš Vostrý s tím, že název piva Horác má odkazovat na místní horáckou oblast.

Názvy Horácký pivovar, Horác, Horácký ležák a Horácká desítka si už majitel nechal zaregistrovat jakožto ochrannou známku.

Asi rok a půl funguje ve Vladislavi malý rodinný pivovar Heřman. Zařízení vzniklo v historických budovách, kde se oblíbený alkoholický nápoj vařil už v 16. století. Asi před rokem se v objektu otevřela pivovarská hospůdka. Pivo z Vladislavi se kromě toho točí na šesti místech v okolí a také v Jihlavě, v Praze či v Brně.

Otevřou restauraci

Rodina Heřmanů navíc brzy otevře své vlastní restaurační zařízení na Karlově náměstí v Třebíči v domě, kde ještě v loňském roce fungovala restaurace U hroznu. Letos se také rozšíří produkce pivovaru. „V prvním roce jsme měli výstav 1 200 hektolitrů, což je to, co jsme po roce fungování zamýšleli. Před časem jsme navýšili kapacitu ležáckého sklepa, takže teď chceme začít jet na plný výkon, což je kolem dvou tisíc hektolitrů ročně," popsal jednatel Petr Heřman.

Všechno pivo, co se ve Vladislavi uvaří, najde podle Petra Heřmana zákazníka. „Nemůžeme si stěžovat. Fungujeme tak, jak jsme od počátku očekávali," dodal.

Daří se také Podklášternímu pivovaru v Třebíči, který se s pivem Urban prosazuje nejen v Praze a v Brně, ale také na Slovensku. Urban se točí také v třebíčské Restauraci Lihovar, které je součástí pivovaru.

Také před časem obnovený Akciový pivovar Dalešice šíří své produkty do širokého okolí. Kromě šesti míst na Vysočině a šestašedesáti na jižní Moravě lze Dalešické pivo ochutnat třeba v Praze, v Českých Budějovicích nebo třeba ve Zlíně.

Zatím poněkud za očekáváním majitele zůstává pivo Gajdoš, které se vyrábí v Biskupicích. Ivan Gajdoš však plánuje zprovoznění hospůdky, která by mu v jeho podnikání měla pomoci. „Bez toho to je spíš jen drahý koníček," poznamenal. „Kolegové mi řekli, že žádný minipivovar nevydrží bez hospůdky tři roky. Nevím, co je na tom pravdy, ale věřím, že mi vlastní hospoda pomůže. Hospodské v okolí už totiž mají nasmlouvané velké pivovary, kterým bohužel s poctivým pivem nemohu cenově konkurovat," řekl Ivan Gajdoš.

Většina pivovarů na Třebíčsku nezůstává pozadu ani ve svých speciálních nabídkách. Zatímco Gajdoš vaří višňové třináctistupňové pivo, Dalešický pivovar nedávno připravil patnáctistupňový polotmavý MedMen s přídavkem medu. Jinak se však minipivovary drží osvědčených piv a snaží se o dodržování tradičních receptur.

Autor: Kamil Černý

6.2.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

Začíná očkování proti chřipce, nemoc může skončit i smrtí

Vysočina – Na Žďársku v těchto dnech začíná očkování proti sezonní chřipce. Zájemci se mohou nechat očkovat buď prostřednictvím praktických lékařů, v ordinacích cestovní medicíny, případně v ambulanci infekčního oddělení novoměstské nemocnice.

Nejdražší naftu natankujete na Vysočině

Vysočina – Čerpací stanice na Vysočině zvýšily cenu nafty v průměru o 13 haléřů na 28,45 koruny, což je nejvyšší cena mezi kraji v Česku.

Tradiční průmysl v Česku skomírá. A uvolňuje místo montovnám

Část stojírenského holdingu Vítkovice, ČKD Praha DIZ, Kovosvit MAS, jeden z následovníků Škody Plzeň Pilsen Steel i výrobce letadel Let Kunovice. To je pět tradičních značek českého průmyslu, které v současnosti čelí existenční krizi. Možná tedy v přímém přenosu sledujeme závěr transformace české ekonomiky zahájený po listopadu 1989. Kdo se včas nepřizpůsobil novým poměrům nebo se dál jednostranně orientoval na východní trhy, dnes zápasí o přežití. Svou roli v ekonomice naopak posilují podniky se zahraničními majiteli, na které často pasuje hanlivý termín montovny.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2016, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies