„Ohlas je fantastický, masivní a sami jsme překvapeni, co se kolem ní děje," řekl starosta Oslavan Vít Aldorf, který je zároveň předsedou petičního výboru. Petici je dnes možné podepsat přibližně na stovce míst po celé republice. Kromě řady měst a obcí na Vysočině a v Jihomoravském kraji jsou podpisová místa také například v Táboře, Černožicích u Hradce Králové nebo v legendární trampské hospůdce U Taterů v Třebenicích nedaleko hráze Slapské přehrady. „A je další spousta lidí, kteří s archy chodí a oslovují přímo zájemce," doplnil Aldorf.

Podpisová místa nechybí ani v Třebíči, kde se dá k petici připojit například v hospůdkách Kančí Borek, Trumpetka či Na Barborce. Petici mají také ve studentském klubu katolického gymnázia či v infocentru u vlakového nádraží. „Zničit údolí, ve kterém na jedné straně chce Ministerstvo životního prostředí zřídit národní přírodní rezervaci, a druhé ministerstvo v něm postavit přehradu, mi přijde nesmyslné. Stejně tak zalít tak unikátní a krásný kus přírody. Navíc obce, kterých se to dotkne, mají kousek od sebe jednu přehradu a dukovanskou elektrárnu. Kdyby jim nyní přibyla ještě další přehrada, tak omezení jejich rozvoje by bylo velké," řekl vedoucí infocentra Jan Burda, který sám má v místech plánované přehrady chatu.

Podepsat petici k němu přijde kolem pěti lidí denně. „Já jezdím léta na Skřipinu a to místo je pro mě srdcová záležitost," sdělila svůj důvod Anna Kramerová, která se přišla do infocentra k petici připojit. Přáním organizátorů je shromáždit alespoň dvanáct tisíc podpisů, aby se peticí musel zabývat parlament. „Zatím jsme shromáždili podpisy pouze v rámci Oslavan. Je jich 1 280. Každý den dochází další a další z celé republiky. Před chvílí mi psali, že posílají z Brd sto podpisů, z gymnázia v Zastávce 80 podpisů. Koncem týdne jich budeme mít přes dva tisíce. A na řadě dalších míst se petice teprve rozbíhá," těší starostu Oslavan.

Jedním z důvodů, proč starostové v této době s peticí přichází, je připravovaná studie, podle níž se má rozhodnout, zda přehrada s hrází u Čučic vznikne. „Studie představuje prvotní ověření, zda je či není příprava vodního díla v dané lokalitě reálná. Měla by počítat s různými variantami velikosti a případně doporučit nejvhodnější variantu," řekl mluvčí státního podniku Povodí Moravy Petr Chmelař.

Zároveň zdůraznil, že o případné stavbě nerozhodne státní podnik, ale politici na základě studie. „Postoj obcí a občanů nás zajímá a k diskusi chceme přistupovat seriózně. Nicméně do doby dokončení zmíněné technicko-ekonomické studie a představení jejich výstupů dotčeným samosprávám a veřejnosti považujeme otevírání debaty za předčasné," dodal k petici Chmelař.