„Město Třebíč chce i nadále podporovat všechny druhy sportu a sportovní aktivity na všech úrovních a pro všechny občany města. Důležitou oblastí je podpora sportovních aktivit dětí a mládeže,“ tvrdí místostarosta Pavel Svoboda (TOP 09), který úpravy do pravidel zapracoval. V čem jsou jiná? „Změna drobně upravuje stávající koncepci. Rozšiřuje záběr na volnočasové aktivity pro obyvatele města. Skupina prioritních sportů se rozšíří o florbal, baseball a sportovní gymnastiku. Zároveň dochází ke změně procentuálního podílu pro výpočet finančního příspěvku pro jednotlivé oblasti podpory sportu,“ řekl Svoboda.

Prioritní sporty jsou ty, do kterých Třebíč dává nejvíc peněz. Určují se podle pěti kritérií. Absolutní jedničkou je hokej a tak tomu zůstane i nadále. Do hokeje Třebíč dá přes sedm milion ročně. Sporty, které naopak kritéria výběru nesplňují, mají oproti tomu naději pouze na drobné. A to se některým zastupitelům nelíbí.

„Disproporce mezi sportem číslo jedna a ostatní sporty je velká,“ protestoval při schvalování pravidel Petr Vašíček (ČSSD). Podle Svobody je měřítkem při výběru upřednostňovaných sportů mimo jiné členská základna v mládežnických kategoriích. Ani to ale zastupitele neuchlácholilo.

A co malé sporty?

„Je to ovlivněno subjektivním hodnocením. Nikdo mne nepřesvědčil, a byť to nikomu nedoložím, nevěřím, že peníze jdou jen do mládežnických sportů. Jak budeme podporovat malé sporty?“, ptala se Julie Dolejší (KSČM). „Na malé sporty půjde částka 700 tisíc korun. O ty si může požádat každý,“ zmínil Svoboda. Podpora volnočasových aktivit je podle něj novinkou koncepce. Žádosti radnice přijímá do 15. února. Poté rozhodne, které sportovní projekty podpoří. Nově padají i omezení na jednorázovou sportovní akci například oddíl může získat peníze i přesto, že už od města dostává příspěvek jiný, například na provoz.

Nová pravidla podpory sportu budou v Třebíči platit od 1. ledna příštího roku, zastupitelé je přes výhrady schválili. Do sportu se rozdělí celkem 12 milionů 724 tisíc korun.

Na své poslední chůzi v tomto roce mimo jiné zastupitelé ještě odkývali, že město vstoupí do nového roku bez rozpočtu. Taková praxe je v Třebíči v minulých letech už obvyklá. Rozpočet na rok 2012 by mělo zastupitelstvo města projednat koncem ledna. Podle návrhu bude deficitní se schodkem 125 milionů korun. Celkový objem rozpočtu činí 645 milionů korun.