Podrobný soupis v populární podobě bude důležitým milníkem v poznání židovských památek Třebíče. Potěší všechny – laiky i odborníky. Veřejnost se tak bude moci konečně dozvědět, co je na kterém kameni napsáno.


Náhrobky totiž zůstávaly přes všeobecnou popularizaci památek UNESCO až dosud jaksi tajemné. V Třebíči, městě s 39 tisíci obyvateli, by se stěží dnes našel někdo, kdo by si hebrejské texty dokázal přečíst.


„Cílem projektu je dokumentace hebrejských textů náhrobků na židovském hřbitově v Třebíči,“ řekl zpracovatel soupisu Daniel Polakovič, který mimo jiné pracuje v Židovském muzeu Praha. Kromě průzkumu v terénu a rozsáhlého fotografického souboru posloužily podle jeho sdělení jako zdroj cenných údajů také dochované služební knihy třebíčského pohřebního bratrstva Chevra Kadiša.


Poznání tajemna


Třebíčané, kteří se zajímají o dění ve městě a jeho historii, se na soupis těší. „Jsem na to zvědavý. O židovském hřbitově toho vlastně zatím zase až tak moc nevíme. Bude to další velký přínos pro naše památky UNESCO,“ řekl Jaroslav Novotný. „Vzpomínám si, jak jsme se v 90. letech chodili dívat do nově opravené Zadní synagogy. Na hebrejské nápisy na zdech jsem tehdy koukal doslova jak puk. Člověk kolem něčeho léta chodí, aniž tuší, co je to za skvost,“ dodal.


Mravenčí práce na dokumentaci trvala několika let a podílelo se na ní více lidí. Účast na projektu byla také výzvou pro fotografku Michaelu Hasíkovou. „Dělala jsem na tom průběžně přes dva roky, bylo to hodně pracné. Snažila jsem se fotit hlavně v létě za normálního denního světla. Někdy jsem ale musela použít blesk. U každého náhrobku jsem udělala kontextový i detailní snímek, celkem pět tisíc záběrů,“ popsala svoji činnost mladá třebíčská fotografka Hasíková.


Internetová prezentace bude obsahovat u každého náhrobku kromě snímku také kartu s podrobným popisem. Zájemce se tak dozví technické informace, jako jsou druh materiálu, kamenická dílna, jazyk nápisu, typ písma nebo počet řádků.


A samozřejmě budou uvedeny i vlastní údaje o zesnulé osobě. Na internetu by se vše mělo objevit v průběhu prvního pololetí příštího roku.