Z hmatatelných úspěchů lze uvést dokončení kompletní rekonstrukce domu s číslem popisným 10 v třebíčské židovské čtvrti. Objekt je součástí lokality zapsané na Seznam světového kulturního a přírodního dědictví Unesco. „Objekt trápily rozsáhlé statické poruchy zdiva a kleneb, dožívající krytina, vlhkost a celková sešlost povrchů i ostatních stavebních článků," popisovala mluvčí telčského pracoviště Národního památkového ústavu Ilona Ampapová.

Opravu finančně podpořilo Ministerstvo kultury a Kraj Vysočina. V domě nyní funguje kavárna, v patře vznikla bytová jednotka.

Vzdělávání mladých

Také na vzdělávání mladých lidí z Třebíčska se podařilo památkářům zapracovat. Do řetězového provázení po státních zámcích v Jaroměřicích nad Rokytnou a Náměšti nad Oslavou se zapojily děti z místních škol. „Cílem bylo zviditelnit význam historické památky pro místní komunitu a propojit výuku regionální historie na školách s osobní zkušeností žáků," podotkla Ilona Ampapová.

Významným projektem byl také ten s názvem Edvard Beneš na Moravě. „Ve spolupráci s Gymnáziem v Moravských Budějovicích se podařilo vytvořit pro dvě studentky podmínky pro jejich badatelskou činnost," informovala mluvčí telčského NPÚ.

Dívky tak díky tomuto projektu navštívily několik odborných pracovišť, včetně Archivu Kanceláře prezidenta republiky. Výsledek svého bádání v podobě písemné práce poté prezentovaly v sídle NPÚ v Telči a také Vlastivědnému spolku v Náměšti.