Místo, kde šelma vydechla naposledy, připomínal dřevěný kříž. V roce 1933 jej za kámen s nápisem Vlk 1861 vyměnil lesní dělník Antonín Kafoněk.


„Vycpaninu posledního vlka máme v depozitáři zámku,“ potvrdil kastelán Státního zámku v Náměšti nad Oslavou Marek Buš. „Vzhledem k tomu, že už je ve špatném stavu, návštěvníkům ho moc neukazujeme,“ dodal kastelán.


Ke kameni míří každoročně dav lidí, aby na místě, kde byl vlk zastřelen, načerpal novou energii. Ani letos tomu nebude jinak. Sraz u kamene je na Silvestra ve 14 hodin.


„Tradice vznikla v roce 1994, kdy se parta místních chatařů a chalupářů z okolí Bělizně rozhodla vyjít si poslední den v roce ke kameni. Vzali s sebou něco k jídlu a pití a na závěr utvořili kolem kamene, držíce se za ruce, živý kruh, aby načerpali pozitivní energii. První rok se tu sešlo deset lidí, v posledních letech je to tak kolem dvou set,“ přiblížila vznik netradičního setkání jedna z účastnic, Marcela Doubková z Velké Bíteše. I letos se mohou zájemci vydat na místa, kde vlk pošel. Zda se jim podaří načerpat pozitivní energii, záleží pouze na nich. Jedno je však čeká určitě. Krásná procházka zimní krajinou.