Čtěte rozhovor s pokořitelkou La Manche Danou Zbořilovou

Jak jste k otužování vůbec dostal?


Je to vlastně takový paradox. V mládí jsem byl celkem slabý a trpěl jsem na průdušky. Pak jsem se dostal do společnosti pana Františka Venclovského, jenž mě na tuhle cestu navedl. A postupně jsem přešel až k náročným plavbám, jednou z nich bylo pokoření La Manche v roce 1998. Nejhorší bylo na tu akci sehnat sponzory, dával jsem to dohromady dvanáct let. Ta plavba sice přináší určité vypětí a jsou krize, ale člověk je musí překonat silou vůle.


Prozradíte něco z Vašich nejzdatnějších otužileckých rekordů?


V Praze mám vytrvalostní rekordy v ledové vodě ve Vltavě a sice 21. ledna roku 2000 a 21. ledna roku 2001. Jeden byl ve třístupňové vodě, v níž jsem vydržel hodinu a pět-šest minut, druhý v 1,5 stupňové vodě po dobu 57 minut. V roce 2005 jsem si dal megamaraton ve Vltavě ze Slap do Mělníka, což bylo 92 kilometrů nonstop za 29 hodin. Společně s kolegou Karlem Paulem chodíme plavat každou neděli. Mezi naše rekordy patří, když 14. listopadu jsme ráno, při venkovní teplotě vzduchu mínus 8 stupňů běželi v plavkách do 11 km vzáleného Vraného nad Vltavou a odtud plavali zpět. Voda měla pět stupňů. Byly to velmi tvrdé podmínky.


Kolik má Klub Ledních Medvědů členů?


Klub Ledních Medvědů má asi jedenašedesát členů, ale bohužel takhle aktivních plavců jen kolem pěti. S kolegou Karlem Paulem patříme k nejotužilejším.


Co byste poradil člověku, který by rád dosáhl nějakého „mrožího“ výkonu?


Základem je zdravé srdce a silná vůle vytrvat. Je to pro tvrdé lidi, kteří leccos vydrží. Pro ty, co nehledají slávu nebo peníze. Je to tvrdý sport, ale nejsou v něm peníze, proto se mu lidé asi moc nevěnují. Ale je to zdravý koníček. Zajistí takový kořen, který každému člověku prospívá a má z něj dobrý pocit. Je to i určité dobrodružství, spojené s životní filozofií, kdy je člověk blízko přírodě. Váží si pak jídla a tepla. Obě děti doma otužuji od jejich deseti měsíců. Teď v prosinci bylo synovi deset let a dceři osm let. Syn nedávno sám přeplaval Vltavu.