Jedná se o čtrnáctý ročník Cyklo-běhu za Českou republiku bez drog, který pořádá zhruba čtyřicet dobrovolníků. Kromě necelé desítky cyklistů a běžců jezdí se skupinou od města k městu i tým, který se snaží informovat lidi o tom, jak mohou být drogy nebezpečné pro ně i jejich rodinné příslušníky.

„Na cestě se každý den zastavíme v několika městech, kde rozdáváme brožurky, které informují o jednotlivých drogách. Jsou udělány zajímavou formou, aby mladé lákalo se do nich podívat," uvedl tiskový mluvčí Cyklo-běhu Pavel Mudra a ukazoval na brožurku „Pravda o extázi" s podtitulem „pilulka lásky". Včera skupinka rozdávala brožury na jihlavském náměstí, ve čtvrtek odpoledne se zastavila v Telči.

PŘEDNÁŠKY VE ŠKOLÁCH

Kromě toho tým dobrovolníků chodí o drogách přednášet také žákům druhého stupně základních škol. „Nejsou to přednášky v pravém slova smyslu, snažíme se o drogách s dětmi diskutovat, vést je k tomu, aby si samy uvědomily, proč je lidé berou, co je na nich špatného a co mohou způsobovat," vysvětloval Mudra s tím, že příští školní rok by chtěli dobrovolníci ze skupiny uskutečnit přednášky i na školách v Jihlavě. „Po hodině vždy rozdáme dětem dotazníky a ptáme se, co vnímaly jako přínosné. Osmdesát devět procent dětí ze zhruba šestnácti tisíc nám odpovědělo, že informace, které se od nás dozvědí, jim připadají důležité a zhruba u třinácti procent dětí změní přednáška jejich názor na drogy, což je pro nás velký úspěch," dodal Mudra.

Cyklo-běh stejně jako přednášky dělají dobrovolníci ve svém volném čase. „Členové týmu mají většinou sami negativní zkušenost s drogami. Například jedna z žen, která jede s námi na kole, má dceru, která začala drogy užívat, jiným zemřel kvůli drogám někdo v rodině, další je sami zkusili," vysvětlil Mudra, co cyklo-běžce k aktivitě vede. Dle jejich názoru jsou znalosti dětí o drogách v České republice nedostatečné a distributoři drog zneužívají této neznalosti mladých, kteří si neuvědomují rizika spojená s užíváním drog. S dětskou naivitou často souvisí i lhostejnost rodičů a vzdělávacích institucí.

Právě proto se členové skupiny rozhodli vzít si dvanáct dní dovolené a za tu dobu překonat dvanáct set kilometrů na kole. „Sport je dobrým prostředkem, jak zamezit drogám, aby ovládly lidské životy," dodal Mudra.

IVANA HOLZBAUEROVÁ