Ta bude vycházet ze skutečné události, která se stala v poslední den války. „Hlavní roli v této ukázce hráli v roce 1945 dva mladí Rusové, kteří svou odvahou zahnali na útěk Němce,“ připomněl historická fakta jeden z organizátorů a člen Klubu vojenské historie Diverzanti z Brandenburgu Richard Kukla.


„Vše se odehrálo 8. května, kdy přes Třebíč projela Rudá armáda a táhla dál na Prahu. Po nich přijela trochu nečekaně kolona obrněných německých aut. Na radnici byli tehdy dva chlapci a když viděli na náměstí stát Němce, vyšli z budovy a začali pálit. Němci se vylekali a dali se kvapem na ústup,“ popsal Richard Kukla.


Zbyli po nich dva zranění a pásová motorka. A tak se osvobozovací boje v Třebíči obešly bez větších ztrát na životech. A právě tato scéna bude v pátek odpoledne k vidění na Karlově náměstí.


Budou i zbraně


„Máme připraveno hned několik historických vozidel. Kromě motorky a džípů nebude chybět ani nákladní automobil a samozřejmě dobové zbraně,“ dodal organizátor Kukla. Rekonstrukce bojů proběhne před třebíčskou radnicí v pátek 7. května od 16 hodin. Na padlé spoluobčany zavzpomínají i na ostatních místech Třebíčska.


Zatímco přes okresní město prošla fronta bez větších ztrát na lidských životech, v Hrotovicích předposlední den války zahynulo 114 obyvatel Hrotovic a 36 vojáků Rudé armády.


A právě hrotovičtí si v předvečer státního svátku připravili pro pamětníky i širokou veřejnost slavnostní setkání s připomenutím oné tragické události. Setkání se uskuteční v 16 hodin v obřadní síni v Hrotovicích. Pietní vzpomínka proběhne před budovou úřadu od 20 hodin.

Program oslav - Pátek 7. května Karlovo náměstí
– vystoupení mažoretek Cheerladies
– projevy starosty města a zástupce Českého svazu bojovníků za svobodu
– položení věnců
– státní hymna
– rekonstrukce událostí noci z 8. na 9. května v Třebíči
vzpomínková akce začíná v 16 hodin

Vzpomínkové akce na Třebíčsku

Pátek 7. května
Petrovice
Památník padlých 19 hodin
Hrotovice
Setkání pamětníků hrotovické tragedie 16 hodin
Pietní vzpomínka 20 hodin
Jakubov
Uctění památky 18.30 hodin
Okříšky
Vzpomínkové setkání u památníku 18 hodin

Sobota 8. května
Moravské Budějovice
Památník věčné slávy 15 hodin
Čáslavice
Památník padlých 20 hodin