Ve srovnání se stejným obdobím loni stouply škody na silnicích řádově o desítky milionů korun, řekl náměstek hejtmana Libor Joukl (ČSSD). Kvůli vyšším výdajům na opravy kraj možná odloží některé plánované přestavby silnic.

„Letošní zima nebyla náročná na odklízení sněhu, bohužel byla extrémní na výkyvy teplot,“ zdůvodnil Joukl zvýšené škody na silnicích.

V minulém kalendářním roce byly podle něj mimořádně vysoké také náklady na prohrnování a sypání silnic, proto krajští silničáři nemohli nic ušetřit. Teď jim chybí přibližně čtvrt miliardy korun.

Způsob úhrady zvýšených nákladů na silnicích projedná krajská rada příští týden. Teď se připravuje návrh řešení. Pokud radní nebudou chtít uvolnit peníze z rozpočtové rezervy, budou se asi škrtat některé připravené investiční akce na silnicích.

Kromě samotného kraje by podle Joukla mohl pomoci i stát, který poslal krajům peníze na odstraňování škod po zimě i v minulém roce; Vysočina tehdy dostala 71 milionů korun.

Nebezpečné výtluky se objevují na mnoha silnicích ve všech částech Vysočiny. Nejrozbitější úseky se nacházejí například mezi Leštinou a Ledčí nad Sázavou a mezi Havlíčkovou Borovou a Slavětínem na Havlíčkobrodsku. Na Třebíčsku musejí jezdit řidiči velmi opatrně třeba z Okříšek do Zašovic a na Pelhřimovsku z Olešné do obce Strměchy.

Silničáři zatím provádějí jen provizorní opravy studenou asfaltovou směsí. Důkladněji mohou začít komunikace spravovat až po oteplení, kdy začne být k mání teplá asfaltová směs. Podle nynějšího předpokladu to bude v dubnu.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)