Metodické centrum pro vzdělávání v Národním památkovém ústavu v Telči zahájí v listopadu další ročník vzdělávacího programu Řemeslná obnova historických staveb. Zájemci získají dovednosti potřebné pro památkovou obnovu historických staveb.

Znalosti získané v programu přesahují běžnou kvalifikovanou práci řemeslníka. Kurzy jsou určeny kromě řemeslníků také pro širokou veřejnost a pracovníkům v oblasti památkové péče.

Zájemci mají na výběr ze tří modulů. Prvním je památková péče, kde se budou účastníci kurzu učit, jak připravovat a realizovat památkové obnovy. V druhém modulu si budou zájemci osvojovat práci kameníka. Ve třetím modulu se účastníci naučí truhlářským a podlahářským pracím.

Ne všechny řemeslné práce se ale těší stejné oblibě. „O moduly byl rozdílný zájem, někde jsme měli deset až dvanáct účastníků, v jiných dva. Na kurz pokrývače a klempíře se nepřihlásil nikdo. Zato řemeslo kováře bylo nejoblíbenější," uvedla koordinátorka projektu Kateřina Samojská.

V minulém ročníku se přihlásilo celkově 41 zájemců a všichni program úspěšně dokončili. Samojská očekává podobnou účast i letos.

V Lannerově domě v Telči, který je sídlem územního odborného pracoviště NPÚ, se naučí účastníci teorii. Za praxí půjdou na vybrané historické objekty na Vysočině a do dílen Národního technického muzea v Plasích. „Ještě není určeno, které historické objekty poslouží k praxi. Náš výběr vyplývá z potřeb dosavadních dovedností účastníků. Místa vybíráme tak, abychom co nejvíce vyhověli tomu, co se potřebují zájemci naučit," poznamenala koordinátorka projektu.

Absolventi získají certifikát, jímž se budou moci prokazovat v případě, že se budou ucházet o práci na obnově kulturních památek.

Helga Martínková