„Máme projekt celkové rekonstrukce, z kterého hodláme udělat další část. Mělo by dojít k dokončení odvlhčení spodní části zdiva a opatření proti vlhkosti. V plánu je i podlaha, možná se stihnou udělat také okna a dveře," sdělil architekt Jaroslav Klenovský, který má opravu židovských památek v ŽOB na starosti.

V dalších letech přijdou na řadu úpravy interiéru včetně restaurování výmalby.

„Počítáme s tím, že ji opravíme a otevřeme veřejnosti. Bude tam i malá expozice. Je to však otázka tří až pěti let," oznámil Klenovský.

Pokažená soutěž

Rekonstrukce zajímavé památky v Polici se protáhne na několik let. Přitom měla být hotová během jednoho roku. Projekt za 150 milionů, kterého byla synagoga v Polici součástí, však skončil kvůli napadení výběrového řízení na zhotovitele.

„Byly tam hodně napnuté termíny. Když jsme vyhodnotili výběrové řízení, tak jej napadla firma, která se vůbec řízení neúčastnila. Podala stížnost k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pravidla jsou tak absurdní, že toto umožňují," poukázal místopředseda Federace židovských obcí Jiří Daníček.

ÚOHS rozhoduje v horizontech měsíců. Ať už by bylo jejich rozhodnutí jakékoli, opravy by se v loňském roce již nestihly. „A peníze musely být vyčerpané do konce roku. Na základě takovéhoto nesmyslu to padlo," vysvětlil Daníček.

Federace přišla nejen o dotaci, ale především o možnost opravit šest památek během jednoho roku. Na opravu synagogy v Polici mělo jít 12 milionů korun. Místo toho se letos podaří sehnat kolem jednoho milionu. ŽOB dá 875 tisíc korun a obec Police 87,5 tisíce. „Když vše půjde dobře, tak získáme 350 tisíc korun od kraje. Na tak velké peníze jako v projektu však již nedosáhneme," mrzí Klenovského.

Synagoga je ukázkou venkovského baroka a architekt Klenovský u ní oceňuje i zajímavé vnitřní řešení. „Byla tam velmi sevřená původní dispozice od svatostánku, přes řečniště, k ženské galerii vše bylo soustředěno ve čtverci na osmi či desíti metrech čtverečních," popsal Klenovský.

V rámci oprav měla v synagoze vzniknout rovněž expozice Židé na venkově, zaměřená na historii židovské komunity ve venkovských oblastech. Šlo by o další možné lákadlo turistů do nejjižnější části okresu Třebíč. „Byli jsme domluveni na spolupráci s naším zámkem, že si budeme navzájem posílat návštěvníky," litoval starosta Police Karel Janoušek.

I tím, že jde o synagogu na vesnici, je památka unikátní. „Tenkrát byla Police městečko. Na Moravě směli žít do poloviny 19. století Židé pouze ve dvaapadesáti zcela jasně vymezených městech a městečkách. Nikoli na venkově," vysvětlil Klenovský.

Synagoga není jedinou židovskou památkou v Polici. Na jejím jižním okraji je možné navštívit i židovský hřbitov. Založen byl nejpozději v 17. století. Nejstarší čitelný náhrobek pochází z roku 1681.

Cedule u vchodu do hřbitova hlásí: „Mezi 260 kameny jsou též cenné stély barokního a klasicistního typu, některé s velmi zajímavou symbolikou." Abyste se mohli projít po hřbitově, musíte vejít branou a zamířit kolem archaické márnice.

V nedalekém okolí lze navštívit ještě židovský hřbitov v Jemnici, který patří mezi nejstarší na Moravě. Další, tentokrát z počátku 20. století, je v Moravských Budějovicích.