To je jen jeden z několika stovek scénářů, kvůli nimž se milovníci alkoholu dostali letos na jihlavskou záchytku. Od 1. ledna do 30. září 2009 jich tam střízlivělo už 798. „Z toho bylo 101 žen a 697 mužů,“ podotkl mluvčí Služeb města Jihlavy, které jsou provozovatelem záchytky, Martin Málek.

Teenager i důchodce

Jak dodal, průměrný věk zachycených osob, byl 41 let. „Měli jsme tu ale mladíka, kterému bylo šestnáct, nebo naopak jednaosmdesáti­letého důchodce,“ uvedl.

Ačkoliv střízlivění na protialkoholní záchytné stanici není vůbec levné a pobyt tam se rovná noclehu v luxusním hotelu, vrací se na záchytku někteří jedinci celkem pravidelně. „Za posledních pět let u nás byl jeden muž dokonce pětačtyřicetkrát,“ řekl dále reportérům Deníku Martin Málek.

Rekord? 4,5 promile

Za záchyt, který stojí čtyři tisíce korun, zaplatilo letos ze 798 opilců, pouze 112 a ne všichni uhradili celou částku. Místo 3 192 tisíc tak služby od zachycených získali zatím pouze 228 600 korun.

„Pokud nám lidé nezaplatí přímo na místě, posíláme jim takzvané Uznání dluhů a pokud nezareagují ani na to, vymáháme to od nich právní cestou. U některých jedinců je ale získání peněz takřka nemožné,“ doplnil Martin Málek.

Řada lidí, která na záchytnou stanici v doprovodu policistů dorazí, bývá natolik opilá, že se ani neudrží na nohou. Rekordmanem je pro letošní rok muž, který měl v sobě 4,53 promile alkoholu.

Zahanbit se však nenechávají ani ženy. Příkladem je událost, která se stala 22. září v ulici Rynárecká v Pelhřimově. „Na zemi tam ležela opilá starší žena. Když na místo dorazila hlídka, byla už v péči přivolaných záchranářů. Policisté ji pomohli vstát a převezli ji na obvodní oddělení. Jednapadesátiletá žena byla v tak silném stavu podnapilosti, že nemohla být provedena ani dechová zkouška. Policejní hlídka ji proto převezla na jihlavskou záchytnou stanici,“ zavzpomínala na nedávný případ mluvčí pelhřimovské police Hana Kotková.