Poslední případ krádeže se stal letos o prázdninách. Na začátku srpna tam skupina zlodějů ukradla část historického plotu. „Ztratila se čtyři pole historického kovaného plotu. Podle odhadu našeho uměleckého kováře jde o škodu za čtvrt milionu korun," řekl místostarosta Jemnice Petr Novotný.

Podle jeho mínění šlo o krádež na zakázku. Zloději si totiž místo již předem připravili. „Týden před tím se odtud ztratila fotopast. Ke krádeži došlo za bílého dne. I když si jich tam lidé všimli, domnívali se, že jde o správu majetku města," popsal místostarosta. Zbytek oplocení nechalo město raději schovat na bezpečné místo.

Na místě nejde ani zdaleka o první případ. Na začátku devadesátých let se do hrobky vlámali vandalové, kteří poničili tamní sarkofágy a rakve. Lépe chránit významnou památku je však obtížné. „Není tam natažená žádná elektrika. Případná kamera by tak musela být napájena jedině ze solárních panelů. Propříště tam pravděpodobně umístíme fotopasti dvě a budou se navzájem hlídat," doplnil Novotný.

Jemnice musí investovat do oprav řady dalších památek. Na opravu ojedinělé hrobky zatím finance nejsou. Přesto na ni vedení města v budoucnu myslí. „I přesto se budeme snažit stavbu dostat od roku 2016 do programu záchrany architektonického dědictví a postupně ji začít dávat dohromady. Dostáváme většinou dotace asi půl milionu korun ročně, takže to bude běh na dlouhou trať," vysvětlil Novotný.

Budoucí využití památky zatím vedení města nemá. Možností by po opravě bylo občasné pořádání koncertů. „Je to také příjemné zastavení po cyklostezce Jihlava Raabs. Mohla by tam přibýt lavička a cedule s informacemi," navrhl místostarosta.

O dalším zpřístupnění pro veřejnost zatím Jemničtí neuvažují. „Když jsme tam pustili lidi, tak se nám to vymstilo. Prošlo jedenáct set lidí během jednoho víkendu a v pondělí byly pryč plechy ze střechy," neskrývá obavy Novotný. Jednoho zlepšení se však dočká areál památky již brzy. „Podařilo se nám získat dotaci z Kraje Vysočina na úpravu zeleně. To znamená vysečení náletových dřevin a podobně. Další případný pachatel to poté bude mít ztížené tím, že na něj bude pěkně vidět ze všech stran," dodal Novotný.