Na Budišovsku se v sobotu 27. dubna koná tradiční hvězdicový pochod místy ohroženými vybudováním úložiště. Lidé z jednotících obcí vyjdou mezi devátou a desátou hodinou, v cíli na průniku jednotlivých tras by se měli setkat v 11 hodin. Na místě bude informační stan, hrát bude živá hudba.

Na Jaroměřická tomu bude obdobně. Účastnicí se mohou na protestní akci vypravit pěšky i na kole. V cíli mezi Boňovem a Lipníkem se výpravy z obcí lokativy Na Skalní potají rovněž hodinu před polednem. Pro nejmenší účastníky budou na místě připraveny hry, pro všechna pak občerstvení.

Lokalita Na Skalním vytipovaná pro jaderné úložiště leží na dohled od Myslibořic.
Rozhodnutí o místech pro jaderné úložiště se odkládá

Den proti úložišti se uskuteční i na dalších lokalitách v zemi, letos už popáté. „Společný Den proti úložišti ukazuje jednotu obyvatel ve všech lokalitách ve snaze hájit svá práva při vyhledávání místa pro stavbu úložiště a poukázat na netransparentní a nesmyslné kroky, které doposud státní Správa úložišť dělala. Jeho účastníci také volají po otevření debaty nad jinými možnostmi naložení s vyhořelým jaderným palivem, než je definitivní pohřbení v hlubinném úložišti,“ řekl Martin Schenk z Platformy proti hlubinnému úložišti, která akci zaštiťuje.

Den proti úložišti

Lokalita Horka

Hvězdicový pochod (trasy v délce 2 - 2,5 km) a cyklojízda z dotčených obcí (v délce 15 - 22 km) s ukončením u informačního stanu v krajině nad místem plánovaného úložiště u Hodova.

Start 9 - 10 hodin Budišov (od prodejny OBUV-HRAČKY), Hodov (od pohostinství), Nárameč (od prodejny), Rudíkov (od hřbitova). Účastníci z Oslavičky, Oslavice, Rohů a Vlčatína se připojí k ostatním trasám.

Setkání u informačního stanu: průnik tras (GPS 49.2866886N, 15.9795756E) od 11 hodin. Živá hudba, pivo, limo zajištěno, špekáčky s sebou.

Lokalita Na Skalním

Pochod a cyklojízda do míst ohrožených vybudováním úložiště jaderného odpadu. Sraz účastníků proběhne v jednotlivých obcích: Boňov 10:00 u hasičské zbrojnice, Dolní Vilémovice 9:45 na návsi u čekárny, Ratibořice 10:00 kulturní dům, Ostašov 9:15 obecní úřad, Myslibořice 9:30 před zámkem, Lipník 10:30 kulturní dům, Klučov se připojí v Ratibořicích/Lipníku, Jaroměřice nad Rokytnou 9:15 na náměstí u kašny.

Předpokládaný čas setkání v cílové lokalitě (průnik cest z jednotlivých obcí, GPS: 49.1249833N, 15.9333297E) je 11:00. S sebou špekáčky, pití a pečivo zajištěno. Pro nejmenší účastníky budou připraveny hry. Pro ty větší hudební produkce.