Celý Ožižim, tak totiž zní familiární přezdívka akce, vypukl už v pátek odpoledne. Před Zadní synagogou vystoupili žongléři a kejklíři, děti bavilo divadlo Kufr a první tóny vyloudili muzikanti ze skupiny Mackie Messer Klezmer, kteří v různých podobách a na rozličných místech hráli celý víkend. „Nejvíc se mi tu líbí právě hudba. Je to zvláštní pocit se u ní zastavit, nikam nespěchat a na chvíli se zaposlouchat," řekl Michal z Třebíče, který vyrazil do Zámostí spolu se svými přáteli.

Oživené židovské město však netvoří pouze hudba. Program byl skutečně pestrý. S kuchařskou show se představila Pažitka.cz, dobové svatební šaty předvedlo sdružení Míša & Míša, nechyběla degustace košer vín či stánkaři s pestrým výběrem zboží. Po soumraku se u Zadní synagogy promítaly filmy s Hugo Haasem, v neděli se ukázali doboví hasiči a představení Račte vstoupit k Bauerům nabídl amatérský divadelní spolek Ampulka.

Veselé a neformální

Jejich vystoupení je komentovaná prohlídka Domu Seligmana Bauera a Ampulka je už dělá třetí rok. „Od návštěvníků máme pozitivní reakce. Byli tady lidé z Českého Krumlova, kteří říkali, že u nich mají něco podobného, ale ne tak veselé. My se to snažíme dělat neformálně a užíváme si, že tady můžeme být," řekl vedoucí Ampulky Michal Lukáč. I přes zmíněné neformální pojetí se návštěvníci dozvědí mnohé o židovské kultuře. Herci z Ampulky jim prozradí, co je to klezmerová hudba, jak se připravuje šábesová večeře, dají ochutnat košer víno, ukáží modlitební šálu, předsvatební smlouvu a představí židovský obchod.

Netradiční prohlídka se líbila také Pavlovi Jindřichovi a jeho rodině. „Myslel jsem si, že to jsou opravdu Židi," usmíval se. Pan Jindřich přitom vůbec nevěděl, že se něco podobného bude dít, pochází ze Sloupnice ve východních Čechách a do Třebíče přijel víceméně náhodou. „Jedeme na dovolenou, tak jsme se tady zastavili. Líbil se nám židovský hřbitov, ale celkově je tahle akce hodně povedená," podotkl.

Michal Lukáč se kromě role otce Bauera staral i o moderování celého víkendu. „Nejde to moc dohromady, ale když je chvíle, snažím se lidi informovat, co se kde zrovna děje," řekl. „Celý Ožižim je opravdu skvělý. Myslím, že to tu má určitě svoje místo a byla by strašná škoda, kdyby se v tom nepokračovalo," dodal.

TADEÁŠ MAHEL