„Realizace oprav a zpřístupnění nových expozic umožní návštěvníkům, aby areál vnímali jako celek a kompletní jeho hodnotu,“ řekl ředitel Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslav Martínek.

Dojde i k zásadní proměně stylu vystavování sbírek.

„Doposud byly sbírky vystavené sběratelským způsobem, nyní se všechny předměty, ať už jde o dýmky, betlémy a další předměty objeví v jednotlivých příbězích,“ dodal Martínek. Ve výsledku budou v muzeu čtyři nové stálé expozice.

Jednou z nich bude Svět neživé přírody – moravské vltavíny, další pak Svět portálů a bran – klášterní expozice.

Úplnou novinkou bude zámecká expozice s názvem Valdštejnové na Třebíči o působení tohoto významného šlechtického rodu v našem městě.
Čtvrtou expozicí ponese název „Lidé. Místa. Osudy.“ a v šesti obrazech bude vyprávět příběh člověka tvořícího, bojujícího, spjatého s přírodou i architekturou, vzývajícího i objevujícího.

Co se změní

Dojde k zpřístupnění nových sálů, což umožní rozšíření návštěvnických tras o 40 procent. Návštěvníci tak budou moci obdivovat mnoho unikátních sbírkových předmětů, které jsou doposud ukryty v depozitářích.

Prohlédnout si budete moci čtyři nové expozice:
I. Svět neživé přírody
II. Svět portálů a bran
III. Valdštejnové na Třebíči
IV. Lidé. Místa. Osudy.

Předpokládané celkové výdaje jsou 184,5 milionů korun. Dokončení projektu je předběžně naplánováno na duben 2014. Stihnout by se však vše mohlo již do poloviny roku 2013.