Pohřbený je spolu s dalšími devětačtyřiceti vojáky, kteří zemřeli ve zdejším lazaretu, na starém hřbitově v Třebíči. A právě jejich náhrobky chce vedení města nechat opravit.

„Pamětní desky na těchto válečných hrobech jsou již ve značně špatném stavu. Protože jsou velmi narušené a písmo téměř nečitelné, jsme se po poradě s restaurátorem rozhodli, že bude vhodnější výměna za nové žulové desky se zlatým písmem," vysvětlila radní Třebíče Marie Černá.

Město právě v těchto dnech požádalo o dotaci na Ministerstvu obrany. Celkové náklady by se měly činit kolem 360 tisíc korun, z toho podíl města by se pohyboval kolem 72 tisíc korun. Opravit náhrobky chce vedení města i kvůli stému výročí ukončení války, které připadá na příští rok. „Někdy na podzim se dozvíme, zda žádosti bylo vyhověno, a teprve v příštím roce můžeme dotaci čerpat," dodala radní Černá.

Památník padlých

Opravu náhrobků vítá také kurátor Muzea Vysočiny Třebíč Jaroslav Bašta, který se I. světovou válkou na Třebíčsku zabývá. Sám přišel i s dalším nápadem, jak uctít památku padlých.

„Bylo by pěkné, kdyby Třebíč vybudovala pomníček nebo alespoň kamennou desku, kde by byla uvedena jména všech Třebíčanů, kteří padli v první světové válce," přeje si Bašta.

Ostatně tento nápad není žádnou novinkou. Ve skutečnosti je starý již téměř osmdesát let. „Podařilo se mi najít letitý novinový článek z roku 1939, kde píší o dostavbě pravoslavného kostela u starého hřbitova. Při jeho otevření se měla zároveň odhalit také pamětní deska s přibližně pěti sty jmény padlých z Třebíče v čele s plukovníkem Jiřím Švecem," doplnil Bašta. Deska se však nikde nenašla.