„Proč je v názvu Valentýn je zřejmé. Všechny víkendy se snažíme nějak tématizovat. Třeba ten minulý nám vyšel na Halloween. Masakr tam máme, aby nám trochu vyvážil ten sladký Valentýn,“ vysvětluje a směje se jeden z organizátorů akce Bronislav Sobotka.


Víkend začal v pátek večer v Domečku studentského klubu Katolického gymnázia v Třebíči Halahoj tiskovou konferencí, na které se účastníci dozvěděli, jak bude vše probíhat a jaká jsou pravidla.


„Je to takový předěl, od kdy už se musí mluvit jen anglicky. Je to hlavní pravidlo celé akce. Od té chvíle už je pro ně čeština tabu,“ říká Sobotka a dodává: „Opravdu to funguje. Vzpomínám si, jak jsem na jednom z předešlých Ingliš weekendů šel v noci na záchod a slyšel, jak si šeptají ze spacáku anglicky.“


Zatímco první večer je tu především od toho, aby lidé ztratili zábrany a nebáli se mluvit, středobodem sobotního programu jsou tři takzvaně univerzitní bloky.


V nich se rozdělí na tři skupiny a postupně se střídají na stanovištích, kde se zábavnou formou učí postupně gramatiku, slovní zásobu a výslovnost.
„Snažíme se, aby poměr mezi hrami a výukou byl vyvážený,“ dodává další z organizátorského týmu Martin Vaněk.


Vrcholem sobotního programu je potom Velký divadelní masakr .


Typickým účastníkem těchto akcí jsou většinou vysokoškoláci nebo starší středoškolští studenti.


„Ale nebráníme v účasti nikomu. Jediným omezením je na většině našich akcí pouze věk, kdy bereme starší šestnácti let. Domluvit se dá ovšem vždycky,“ láká případné zájemce Sobotka.


A slibuje, že tato akce nebude určitě poslední: „Máme za sebou už tři tyto víkendy a dokonce jeden týdenní kurz o prázdninách a vždycky byl o každou akci větší zájem, než jakou máme kapacitu, takže přestávat není důvod. Kdo by měl zájem dozvědět se o nás více není nic snazšího, než se podívat na naše webové stránky www.e3c.cz . Tam najde všechno.“