Za organizací studeneckých ostatků stojí řadu let tamní organizace Českého svazu žen. Nejinak tomu bylo tentokrát. „Hodně našich členek je nemocných, běžně nás chodí asi patnáct, letos to bude slabší. Často je ale lepší méně než příliš. Naše holky se umí bavit," řekla předsedkyně ženské organizace Miroslava Čonková a následné dění jí dalo za pravdu.

Masky hýřily barvami a hlavně nápadem. Nechyběly propuštěné vězenkyně, které neskrytě děkovaly prezidentovi za udělení amnestie.

„Obcházíme celou vesnici, každý z asi 210 domů. Obec se nám rozrůstá, strávíme nad tím celé odpoledne. Co si ale vzpomínám, tak ostatky jsou tady odjakživa. Je to pořád stejné, já se jim aktivně věnuji od 90. roku, přesto se nám to nikdy nemůže omrzet," podotkla Čonková.

S maskami medvědů nebo muslimských a afrických žen putovali vesnicí také muzikanti. „Před týdnem jsme hráli v Pyšelu, včera ve Starči, dnes tady. Jsou to bezvadné akce, mnohem lepší než rockový koncert. Člověk, který masopust na vesnici nezažije, tak si to neumí představit. Na těch lidech je vidět, že je to baví, i když je občas potřeba mít betonový žaludek," přiznal bubeník pouliční kapely Milan Svítek.

KAMIL ČERNÝ