V nabitém programu si stihl prohlédnout hlavně drony, průzkumné bezpilotní letouny. „Využívají je i naši předsunutí návodčí, kteří v boji pomáhají svým kolegům pilotům v navádění na cíl," vysvětloval prezidentovi a jeho doprovodu velitel základny Miroslav Svoboda.

Vojáci cvičí s drony

Několik dronů přivezli k Náměšti příslušníci Vojenského technického ústavu v Praze. „My je na základně přímo nemáme, naši vojáci s nimi pouze cvičí při operacích mimo letiště," dodala mluvčí vrtulníkové základny Jana Skřivánková.

Miloš Zeman si vyzkoušel i dálkové pilotování dronu. Na obrazovce pak viděl, co jím řízený stroj zaměřuje. „Mávejme, jsme tam," hlásil velitel základny. „Nezačne to na nás střílet," glosoval prezident.

Kromě prohlídky hangáru se zeptal na několik věcí, mezi nimi i na výšku, do jaké může dron vystoupat. „Teď jsme asi v šedesáti, vyzkoušeno ale máme i osm set," upřesnil Miroslav Svoboda.

Prezident si prohlédl také vrtulníky, které na základně slouží. Hradní kancléř Vratislav Mynář dokonce vystoupal do kabiny střelce. „Šéfe, můžu střílet?" ptal se prezidenta.

„Pal, na novináře, pal," odvětil mu prezident Miloš Zeman.

Kromě bojové techniky si prohlédl i množství vybavení, které příslušníci náměšťské základny využívají nejen při vlastních cvičeních, ale i při mezinárodních testech na úrovni Severoatlantické aliance.

Přítomnost hlavy státu představitele základny potěšila. „Je to prezident a také velitel ozbrojených sil. Jsme rádi, že si na nás našel čas," řekl velitel základny Miroslav Svoboda.

Podepsal se do pamětních knih

Na armádní letiště u Sedlece dorazil Miloš Zeman s pětiminutovým zpožděním oproti původnímu plánu. Kromě prohlídky hlavního hangáru a techniky však stihl i oficiální setkání s velením základny. Neopomněl se podepsat do pamětní knihy, stejně jako to učinil při následné odpolední návštěvě města Náměště nad Oslavou.