Nabídku převzít vysvědčení od prezidenta dostali studenti s nejlepším prospěchem napříč obory i ročníky. Podle ředitele školy Zdeňka Borůvky souhlasili všichni až na jednoho, který odmítl kvůli dřívějšímu odjezdu na prázdniny. „Je to pro mě čest dostat vysvědčení od pana prezidenta," řekl student Patrik Dvořáček, který je ve druhém ročníku oboru počítačové systémy. Školu reprezentuje na soutěžích v angličtiny a v programování. „Myslím, že je to pěkné ocenění pro nás, kteří máme lepší známky," doplnila studentka prvního ročníku technického lycea Andrea Papírníková.

Předávání vysvědčení byl slavnostní hřeb prezidentovy návštěvy v třebíčské škole. Prezident si také nejprve po příjezdu kde si prohlédl sportovní vozy, výsledky celoročního projektu Postav si své auto.

Nejvíce času ale prezident věnoval debatě se studenty, kteří i přes dobrovolnost a konec školního roku zaplnili školní aulu. Dotazy od nich k prezidentovi mířily z oblastí od sportu až po útoky v Turecku.

„Mohl byste se vyjádřit k rozstříhání vaší vlajky"? zněl jeden z dotazů narážející na kauzu kolem skupiny Ztohoven, která sebrala a rozstříhala prezidentskou standardu.

„To není moje vlajka. To je základní laický omyl. Prezidentská standarda je jeden ze šesti státních symbolů a není spjata s jakoukoli osobou prezidenta. Její stržení ze střechy a následné rozstříhání je neúcta ke státnímu symbolu. V Americe, kde na každém domku visí vlajka, by vám asi dali přes hubu. Tady stojí před nezávislým soudem a nechme na něm, jaký soud jim vyměří," odpověděl Zeman.

Studenti se ptali rovněž na brexit, u kterého prezident zmínil, že to je prohra pro obě strany. „Pokud jde o případný další exit, tak bych očekával spíše území, která jsou takzvanými čistými plátci. My jako Česká republika dostáváme z Evropské Unie ročně asi dvě stě miliard korun. Takže vystupovat z Evropské unie, která nám dává tuto částku, by bylo absurdní," dodal Zeman.

Otázky směřovaly také k bezpečnostní situaci v Evropě a současným útokům v Turecku. Tady se Zeman podivil nad tím, že se k útokům zatím nikdo nepřihlásil.

Na závěr studenty odměnil vtipem o tom, jak se Václav Klaus a Miloš Zeman dostanou do pekla. Sám také neodjel s prázdnou. Dostal své milované šachy vyrobené přímo na třebíčské škole.

Poté prezident zamířil do třebíčského Alternátoru, Martínkova a Velkého Meziříčí.