Jednou z takových posledních akcí byly dvoudenní zkoušky u Litohoře, při nichž se u psů ověřovaly i schopnosti ve vodě. Kromě toho připravili tamní myslivci výtvarnou soutěž pro děti a jejich práce následně vystavili ve své spolkové chatě. „Myslím, že se to všem líbilo. Podobně chceme veřejnost oslovit také v Nových Syrovicích. Tam chystáme na konec října zkoušky v noře a na barvě, tedy při nalezení poraněné zvěře podle pachových stop," řekl předseda kynologické komise Okresního mysliveckého spolku Třebíč Zdeněk Veleba.

On sám patří mezi dlouholeté chovatele loveckých psů. Na poslední barvářské zkoušky v Rudíkově přivedl mladého maďarského ohaře. Také tam se přišlo podívat několik zvídavých lidí z okolí. „Mám z toho radost a chtěl bych na takové akce pozvat každého. Nejenže je tady dobré občerstvení a hezké zázemí, ale člověk tím dostane na myslivost úplně jiný názor. Všichni jen vidí, jak střílíme, ale to, že devadesát procent myslivců by zvěř raději chovalo, než lovilo, už nevidí," poznamenal Zdeněk Veleba.

Zkoušky se konaly u Červené boudy, která stojí na rozcestí mezi Rudíkovem, Hroznatínem, Přeckovem a Horními Vilémovicemi. Právě tam se také za přítomnosti trubačů uskutečnilo v sobotu ráno slavnostní zahájení zkoušek. „Pořádáme je pravidelně jednou za dva roky. Většinou na nich máme dvanáct psů, letos je jich šestnáct," pochvaloval si předseda Mysliveckého spolku Rudíkov Petr Dobrovolný.

Na barvářské zkoušky tam nedorazili pouze chovatelé z okolí, ale taky ze vzdálenějších míst. Až z Jemnice třeba Jiří Musil s čtyřletým krátkosrstým ohařem Orem. „Oba jsme pořád ještě začátečníci, ale připravení snad jsme. Je to můj první lovecký pes," podotkl Jiří Musil, který je členem Mysliveckého spolku Třebelovice.

U Rudíkova se mu líbilo. Však organizátoři věnovali zkouškám nejen celý den, ale i několik předchozích. „Lidé z okresního spolku nám zajistí, abychom tady měli dostatek psů, a taky rozhodčí, my musíme vytvořit zázemí. Věnovalo se tomu pár lidí ve svém volném čase a zadarmo," upozornil Petr Dobrovolný.

Zkoušky pro psy barváře, tedy ty, kteří umějí podle pachových stop dohledat poraněnou zvěř při lovu, získaly v posledních letech s vysokým počtem divokých prasat vyšší důležitost, než jakou měly dříve. K Rudíkovu proto přijelo i několik ohařů, pro které bývalo ještě před nedávnem mnohem typičtější specialitou honění zvěře nebo přinášení ulovených kachen z vody. „Vykonat barvářské zkoušky oha-ři mohou od roku 2014," po-dotkl hlavní rozhodčí rudíkovských zkoušek Josef Machát.

Méně je ale někdy více. Největší poslušnost a nejlepší čich totiž před několikanásobně většími psy prokázala fenka hrubosrstého jezevčíka Chera z Dobrovolnova dvora, která patří do chovu Pavla Dobrovolného z Rudíkova. Vítězný pohár tím zůstal v domovském mysliveckém spolku.

Kromě takzvaného dosledu zvěře museli psi při zkouškách prokázat také poslušnost majiteli. Test spočíval v klidném pohybu vedle nohy svého pána. Další disciplínou bylo takzvané odložení, při kterém musel pes setrvat na jednom místě, ani přes nedaleký výstřel z lovecké pušky ho neopustit a počkat až na opětovný příchod myslivce.