Uplynulý víkend patřil posledním přípravám, během kterých mimo jiné vyrostly na novém baseballovém stadionu dvě mobilní tribuny, které rozšířily kapacitu míst k sezení na pět set. „Chceme tento sportovní svátek, kterým Mistrovství Evropy určitě je, co nejvíce zpřístupnit veřejnosti. Utkání proto bude doprovázet komentář moderátora s cílem přiblížit baseball nejširším vrstvám diváků.“ Říká Robert Vávra z pořádajícího klubu Třebíč Nuclears a dodává: „Naším cílem je vytvořit co nejlepší atmosféru, pokud možno s plnými tribunami. Proto se vedení klubu rozhodlo, že vstup na všechna dopolední utkání bude zcela zdarma. Děti do výšky 140 centimetrů mají navíc volný vstup na úplně všechny zápasy, které se budou během šampionátu Na Hvězdě odehrávat. Ostatní zaplatí za vstup na utkání České republiky symbolických padesát korun.“

Českému výběru domácí prostředí svědčí. Zatím pokaždé, když se šampionát hrál v České republice, dosáhla naše reprezentace na medaile. Dvakrát dokonce plné tribuny podpořily hráče k zisku evropského titulu.

V Třebíči už jsou také naši největší soupeři. Jeden z favoritů turnaje, tým Itálie, trénoval Na Hvězdě v neděli. Po Italech nastoupili na hřiště Rusové. Češi znají třebíčské prostředí důvěrně už z předchozího soustředění. Jako poslední z účastníků základní skupiny B má na Vysočinu dorazit výběr Rakouska. Při posledním domácím šampionátu před dvěma lety v Brně Rakušané Českou republiku porazili, určitě proto nesmíme podcenit ani tohoto soupeře.

Mistrovství Evropy v Třebíči bude mít kromě uvedení nového stadionu na mezinárodní baseballovou scénu ještě jednu celoevropskou premiéru. Poprvé v historii šampionátů bude přenášen prostřednictvím on-line vysílání na web ME a baseballové asociace průběh technického mítinku, který předchází zahájení turnaje. Stane se tak dnes ve 20 hodin díky třebíčské radnici a využití jejího moderního jednacího sálu, kde běžně probíhají zasedání městského zastupitelstva.

V úterý 19. července se už naplno rozběhne kolotoč zápasů. V 11 hodin na sebe nejdříve v jednom z klíčových utkání skupiny B narazí Itálie s Ruskem. Odpoledne, po slavnostním zahájení v 16:45 hodin, se poprvé představí také český národní tým proti Rakousku. Přijďte podpořit českou reprezentaci, jejíž dres obléká Radim Novotný z Třebíče, i vy.