VYBRAT REGION
Zavřít mapu

OBRAZEM: Dobrá pálenka musí mít i čistou vůni

Třebíč – Jestliže předchozí víkendy patřily plesům, ten uplynulý alespoň na Třebíčsku ochutnávání slivovic a dalších pálenek. Největší košt se uskutečnil v Třebíči v Domě zahrádkářů.

4.3.2012
SDÍLEJ:

Jestliže předchozí víkendy patřily plesům, ten uplynulý alespoň na Třebíčsku ochutnávání slivovic a dalších pálenek. Největší košt se uskutečnil v Třebíči v Domě zahrádkářů.Foto: František Vondrák

„Vzorků se nám letos sešlo přes sto šedesát a to nejen od nás. Dorazily pálenky z Rakouska, Maďarska a Slovenska,“ uvedl hlavní organizátor 5. mezinárodního koštu slivovice a pálenek Jaromír Pazderník.

Krom domácích dorazili také soutěžící z Rakouska a několik pozvaných hostů. Mezi nimi vyčnívala vysoká postava herce a publicisty Milana Šimáčka, který o svém vztahu k pálenkám řekl: „Když jsem byl pozván, tak jsem dlouho neváhal, protože se mi vaše město zapsané do seznamu UNESCO líbí. A navíc jsem budoucí výrobce destilátu. Zatím jsem začal tím, že jsem v minulém roce zasadil osmadvacet Durancií. Takže až začnou rodit přihlásím se i se svým vzorkem.“

Soutěž probíhala ve čtyřech kategoriích. Sami soutěžící vybírali pálenky, které postoupí do finále, kde již o všem rozhodovala odborná porota v čele s odborníkem Ladislavem Muchou.

„Dobrá pálenka musí nejen dobře chutnat, ale záleží také na jejím vzhledu, jemnosti a intenzitě vůně a řadě dalších vlastností,“ odpověděl na otázku jaká má být nejlepší pálenka Pazderník.

Vítězem mezi slivovicemi se stal Josef Jaša z Rudíkova, který si odnesl i pohár pro absolutního vítěze, když v rozstřelu porazil ostružinový likér Zdeňka Žáka.

5. Mezinárodní košt slivovice - výsledky

I. KATEGORIE – slivovice
1. místo – Jaša – Rudíkov – slivovice – 50 bodů
2. místo – Mrkvica – Velké Němčice – slivovice – 48 bodů
3. místo – Anton Mifka – Bratislava – slivovice – 47 bodů
II. KATEGORIE – meruňka, broskev, višeň, třešeň, mirabelky
1. místo – Lopatka – Třebíč – meruňka – 47 bodů
2. místo – János Fekete – Maďarsko – broskev – 43 bodů
III. KATEGORIE – jablko, hruška, malina, rybíz, jahoda
1. místo – Žák – Pyšel – hruška – 48 bodů
2. místo – Šmahel – Mohelno – jablko – 47 bodů
IV. KATEGORIE – směsky, speciál a všechny ostatní pálenky
1. místo – Žák – Pyšel – ostružinový likér – 50 bodů
2. místo – Zdeno Benár – Stupava – oskeruše – 48 bodů
ABSLOUTNÍ VÍTĚŽ
1. místo – Jaša – Rudíkov – slivovice – 50 bodů

Profesionálové

1. AB Style, Frýdek-Místek, CZ - slivovice

2. Lihovar Poněšice, Poněšice, CZ - jablko

3. Baumgartner, Untermarkersdorf, A - hruška

Autor: František Vondrák

4.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto.

Hanáci vyhráli také odvetu v Jihlavě

Ilustrační foto

Vražda mezi cizinci: Došlo k ní na ubytovně v Humpolci

Požár zastavil výrobu v Kronospanu. Firma tvrdí, že šlo o zkrat

Jihlava – Více než deset milionů korun. Taková je bilance sobotního rozsáhlého požáru v jihlavské společnosti Kronospan v ulici Na Hranici v Jihlavě-Bedřichově. Hořela hala, ve které se zpracovávají OSB desky, dokonce musel být vyhlášen třetí stupeň požárního poplachu. Oheň proto na několik dní odstavil výrobu ve firmě.

Děti si ve žďárském parku hrají v balících slámy

Žďár nad Sázavou - Na šest desítek balíků ze slámy tvoří bludiště na okraji žďárského parku Farská humna. Dočasnou venkovní hernu pro děti tam vybudoval žďárský výtvarník Michal Olšiak.

Sáblíková bude pokračovat i po Pchjongčchangu

Žďár nad Sázavou – Odchod do sportovního důchodu? Ale kdeže. Láska ke sportu zvítězila. Martina Sáblíková přehodnotila své plány po olympijských hrách v Pchjongčchangu a hodlá se na dlouhém oválu se svými konkurentkami potkávat i nadále. Její fanoušci tak mohou mít radost.

Začíná vojenské cvičení. Piloti budou létat od rána do noci

Náměšť nad Oslavou - Mezinárodní vojenské cvičení Ample Strike začíná. Uskuteční se od středy 23. srpna do úterý 12. září na základně vrtulníkového letectva u Náměště nad Oslavou a na dalších místech v zemi.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení