„Dlouho jsme na zastupitelstvu uvažovali, zda dát peníze do opravy obecního rozhlasu, či zpravovat lidi v městysu nějak jinak. Nakonec vyhrála varianta zasílání SMS zpráv. Jejich nespornou předností je dosah. SMSku dostane, každý, ať už je kdekoliv," řekl starosta Okříšek Zdeněk Ryšavý.

Okříšský obecní rozhlas už není v dobré kondici. Kosmetické opravy by v jeho případě nebyly nic platné. Generální rekonstrukce by přišla pokladnu městyse odhadem nejméně na jeden a půl milionu korun. Když tamní zastupitelé zvažovali pro a proti obou variant, jednoznačně to u nich vyhrála moderní technologie.

„Je spousta lidí, kteří informace hledají na internetu. Jako městys máme i vlastní kabelovou televizi, což si myslím je rovněž dobrý zdroj informací. Mobilní telefon je v každé domácnosti," poznamenal starosta. Zájemcům o zapojení do systému nyní stačí vyplnit přihlášku a odevzdat ji osobně nebo zaslat emailem na adresu městyse.

„Máme v plánu kromě zpráv informačních, které budeme rozesílat všem, posílat i cílené zprávy. V případě plánovaných odstávek dodávek elektrické energie nebo při havárii vody. SMS zprávy budeme zasílat i v případě, že dojde k nějaké nenadálé situaci. Ať už jde o havárie nebo lokální záplavy a přívalové deště. K tomu účelu budeme mít seznam rozdělen podle ulic," vysvětlil starosta Ryšavý.

Na Třebíčsku je celá řada obcí, které investují nemalé peníze do oprav obecních rozhlasů. V řadě z nich staré zařízení nahradil modernější, bezdrátový systém. Obecní rozhlas staršího typu mají i v Rudíkově. Na svoje tlampače s drátem nedají dopustit.

„O informování našich obyvatel pomocí SMS zpráv neuvažujeme. Naopak. Budeme se snažit obecní rozhlas udržet, jak jen to bude možné. Když některá obec v okolí provádí rekonstrukci svého rozhlasu, odkupujeme od nich použitelná zařízení na náhradní díly," řekla starostka Rudíkova Jana Nožičková.