Navíc trasa přes Menhartice se může kraji prodražit, protože Menhartičtí krajem navržený průtah obcí nechtějí. To vše realizaci Severojižního propojení Kraje Vysočina odsouvá do stále vzdálenější doby.

Kraji Vysočina se přitom podařilo díky evropské dotaci nedávno dokončit jedenáctikilometrový úsek z Moravských Budějovic do Dědic, jenž navázal na loni dokončenou opravu silnice mezi Jaroměřicemi a Moravskými Budějovicemi. Přes Jemnici je totiž plánován v budoucnu obchvat.

Navrhovaná studie obchvatu Jemnice má ale podle starosty města Miloslava Nevěčného mouchy. Vadí mu, že nezohledňuje potřebu řešit propojení důležitých tepen města Dačické ulice a Budějovické ulice. „Právě od Budějovické ulice je provoz největší, proto jsme to kraji připomínkovali," řekl.

Starosta: Navržená varianta je drahá

Dalším oříškem k řešení je volba jedné z variant křížení silnice se železnicí úrovňové nebo mimoúrovňové. „Vyřešeno to zatím není. Projektovou dokumentaci máme vypracovanou s mimoúrovňovým křížením," popsal z krajského odboru dopravy a silničního hospodářství Radek Handa.

Právě mimoúrovňové křížení považuje starosta za zbytečně nákladné. „Nemyslím si, že v této ekonomicky náročné době a na počet vlaků, které tudy projíždí a eventuálně projedou, by byl problém, pokud by se v tom místě zbudoval chráněný přejezd," zauvažoval.

Finanční nákladnost si uvědomuje i kraj. „Nyní bude vypracována dokumentace na úrovňové křížení komunikace s dráhou," vysvětlil Radek Handa. Projektová dokumentace by prý měla být dokončena do závěru roku 2013.

Z Jemnice by severojižní napojení mířilo na Menhartice. Tamním lidem se návrh kraje na průtah obcí nelíbí. „Pořád propagujeme obchvat a trváme na něm. Máme v obci úzké silnice, někteří bydlí na jejich hraně. Zvýšení dopravy by bylo neúnosné," načrtla starostka Menhartic Božena Gliganičová. K situaci se vyjádřila vedoucí odboru dopravy a silničního hospodářství z vysočinského krajského úřadu Hana Strnadová s tím, že kraj nechal vypracovat studii obchvatu Menhartic pro upřesnění začátků a ukončení navazujících staveb. Kraj ale ani na jeden z obchvatů zatím finance nemá.