Jedním z míst, kde se teď na zeleň více zaměřili, jsou Moravské Budějovice. „Od začátku roku jsme skáceli dvacet stromů, především z bezpečnostních důvodů,“ informoval Tibor Andrejkovič, vedoucí odboru životního prostředí. „Dnes jsme odstranili čtyři lípy u kostela,“ přiblížil v pátek aktuální stav. Bude se prý pokračovat. V Budějovicích se však snaží upřednostňovat zdravotní řez před kácením. Stromy porážejí v nutných případech, pryč musí ze zástavby například nevhodné vysoké smrky. Na uvolněná místa už budou budějovičtí dávat stromy středního vzrůstu. Jako novinku plánují ozelenění polních cest. Požádali již o dotaci.


Posoudit a prořezat nechali vzrostlé stromy i v malé obci na severozápadě okresu, Hlubokém. Péči rozdělili do tří etap, najali si specialistu. Loni dělali staré lípy, letos přijdou na řadu javory, jasany a akáty. „Přes všechnu péči nezabráníme tomu, aby stromy při vichřici nenadělaly škodu,“ upozornila starostka Marie Svobodová.


Zajímavým příkladem je Jinošov. Obec zabránila pokácení staré aleje ve směru do Kralic. Její odstranění požadovali silničáři. „Zastupitelstvo odmítlo dát povolení. Pokusíme se vyčlenit peníze na znalce, který by posoudil skutečný stav,“ vysvětlil starosta Pavel Křeček. Podle starosty je současný zájem o stromy zbytečnou bublinou, jsou ve vesnicích i krajině odjakživa. Obec nechala pokácet jenom tři kusy, které se nakláněly.


Jedním z předních odborníků v arboristice, tedy péči o stromy, je Jaroslav Kolařík. V 90. letech zaváděla firma v Česku moderní metody pro posuzování a ošetření stromů. „Záležitost ve Zlíně zahýbala s celým odborem. Spousta správců zeleně, ať městských nebo soukromých, si teď více uvědomuje otázku provozní bezpečnosti. Stromům se věnuje zvýšená pozornost,“ sdělil Kolařík.


Poměrně jednoznačný názor na údržbu stromů má „stromolezec“ Pavel Procházka z Vanova u Telče. Specializuje se i na památné stromy. Výrazné prořezání i kácení je prý leckdy potřeba. „Úředníci to berou na lehkou váhu. Čím větší město, tím větší ochranářské tlaky. Mám negativní názor na ekology a ochranáře, nic o tom nevědí,“ hřímal Procházka.


Zákon říká, že péče o dřeviny, zejména jejich ošetřování a udržování, je povinností vlastníků. Laicky řečeno: Čí je pozemek, toho je strom. Dovnitř stromů však běžný člověk nevidí. Odborný posudek jednoho kusu však přijde na několik tisíc korun. Proto na městském úřadu v Třebíči dávají posoudit především ty stromy, které mají vyšší ekologickou a společenskou hodnotu. „Naším úkolem je stromy chránit, ale ne na úkor bezpečnosti lidí ve městě,“ sdělil Pavel Vosátka z odboru životního prostředí.