Zkomplikovalo jim to však ustanovení v novele loterijního zákona, které umožňovalo provoz videoloterijních terminálů povolených Ministerstvem financí až do konce roku 2014. To však Ústavní soud ve středu zrušil.

„Je to potěšující. Konečně zvítězil zdravý rozum. My se teď sejdeme a domluvíme se, jak budeme postupovat dále," řekl starosta Jaroměřic nad Rokytnou Jaroslav Soukup.

„Napadené ustanovení zasahuje do ústavně garantovaného práva obcí na samosprávu, přičemž tento zásah nesledoval legitimní cíl," stojí v nálezu soudu.

Podobně to vidí i starosta Soukup. „Je to věc, o které by si měly obce rozhodovat samy. Ty negativní věci, které jsou s hazardem spojené, se pak dějí u nás v regionu, ale to už ministerstvo financí nevidí," řekl.

Podle provozovatelů terminálů povede nález k zakládání černých heren. „Ústavní soud rozhodl o tom, že se stát v podstatě vzdává regulace legálního herního průmyslu a předává tento segment trhu mafiím," prohlásil ředitel Sdružení provozovatelů centrálních loterijních systémů Petr Vrzáň. Podle něj klesnou daňové výnosy a tisíce lidí přijdou o práci. Unie herního průmyslu považuje nález za retroaktivní zásah do podnikání. Bojovníci proti hazardu obavy nesdílejí, podle nich gamblery nejvíce svádí herny dobře viditelné a přístupné, nikoliv ty skryté.

Terminály jsou automaty napojené přes síť na centrální dispečink. Ministerstvo jim dávalo zelenou i v obcích, které bojovaly s hazardem a vymýtily běžné automaty. Povolení měla původně platit až deset let. Po sérii nálezů, jimiž ÚS přiznal obcím právo regulovat všechny typy přístrojů, stanovila novela zákona pro terminály tříletou přechodnou dobu.

Výherní automaty chtěli v loňském roce zakázat také v Třebíči. Dokonce již na stole ležela připravená vyhláška, nakonec ji však radní zastupitelům nepředložili kvůli hrozbě žalob.

„Nyní Třebíč již nová povolení na výherní automaty nevydává a ty současné musí skončit do konce roku 2014, " informoval mluvčí třebíčské radnice Ivan Přibík.