V roce 2005 se poprvé veřejnosti představila obec Jakubov u Moravských Budějovic, Lesonice a Martínkov. V příštím roce to byly Nové Syrovice, Litohoř a Želetava. V roce 2007 obce Dešov, Lukov a Zvěrkovice. V loňském roce obce Častohostice, Domamil a Hornice.


A letos se při zahájení Císařského posvícení předvedly Babice, včetně integrované obce Bolíkovice, Dědice a Komárovice.


„V moravskobudějovickém mikroregionu je v současné době organizováno celkem 24 obcí,“ připomněla na vernisáži výstavy předsedkyně mikroregionu Jana Kiesewetterová.


Informovala také o kulturním a společenském životě v obcích mikroregionu i o konání různých akcí. Velkého ocenění v letošním roce dosáhla v soutěži Vesnice roku obec Domamil, která získala Bílou stuhu za činnost mládeže.


Své obce ze všech úhlů pohledu představili starosta Babic Miloslav Vecheta, starosta Dědic Bohumil Pešl a starosta obce Komárovice Bohumil Šuckrdle. Společenský a kulturní život obcí prezentují barevné fotografie ve výstavní síní v Zámeckých konírnách, a také videozáznamy.


Závěr vernisáže patřil křtu nového stolního kalendáře mikroregionu pro rok 2010. Ceremoniálu se ujal autor Vlastimil Smetana, který ve svém vystoupení popřál, aby každý týden, každý den uvedený v kalendáři v příštím roce, byl šťastný pro všechny občany moraskobudějovického mikroregionu.