Jedná se o změnu systému výběru daní a zjednodušení legislativy a správy daní a poplatků. Jeden možný nový model navrhl současný ministr financí Miroslav Kalousek, autorem druhého je jeho náměstek Peter Chrenko. První návrh počítá se třístupňovou hierarchií. To znamená krajské město, okresní město, a ostatní pobočky. V tomto případě by úřadovny Finančního úřadu v Náměšti nad Oslavou a Moravských Budějovicích zůstaly zachovány, ale jejich pravomoci by byly omezené, zeštíhlení by se pravděpodobně dotklo i zaměstnanců.


Druhá varianta počítá s dvojstupňovým členěním, tedy: krajské město a okresní město. Pokud by byl přijat tento návrh, tak by úřady v obou městech zanikly úplně.


„V Náměšti jsme zvyklí, že úřady spíše přibývají. Ne proto, aby otravovaly lidi, vytváříme občanovi určitý servis. Přibyly tu řidičáky, občanky, pasy a sociálka. A to je pozitivní,“ zamyslel se starosta Náměště Vladimír Měrka.


O úbytku finančních úřadů se hovořilo již před několika lety, ale systémová změna přijde teprve nyní. „Bude to rozhodnutí, které půjde mimo radnice.

Můžeme leda plakat, nebo nadávat. Naší snahou je, aby Náměšťsko bylo pokud možno soběstačné, i ve vyřizování různých záležitostí,“ vyjádřil se Měrka.


Jednodušší systém


Centralizace finančních úřadů by podle něj připadala v úvahu pouze s variantou elektronické verze.


„To znamená, že člověk by mohl úplně všechno vyřídit elektronicky a nemusel by zajíždět do Třebíče,“ vysvětlil Měrka. Na téma restrukturalizace finančních úřadů a správy daní a cel proběhla letos veřejná diskuze.


V současnosti se zapracovávají připomínky a bude se rozhodovat mezi jednotlivými variantami.


„Cílem reformy daňového systému 2010 je snížení administrativní zátěže pro poplatníky a státní správu. Jde o to zjednodušit a stabilizovat systém.

Princip je placení pouze zaměstnancem, ne zaměstnavatelem, jedna sazba, sjednocení vyměřovacího základu se zdravotním pojištěním,“ vysvětlil ministr financí Miroslav Kalousek.


Jak celá situace kolem finančních úřadů nakonec dopadne, si budeme muset počkat do konce letošního roku.

MARTIN SKLENÁŘ