„Vymyšlené jsem to měla hezky a dokonce s mým rozhodnutím souhlasil i manžel. I když jsem si nedovedla představit, že by ten několikahodinový maratón se mnou zvládl,“ zavzpomínala na nedávné plány třiatřicetiletá Jitka z Třebíče.

Vše nakonec dopadlo jinak. Své druhé dítě přivedla dnes už dvojnásobná matka na svět císařským řezem, a jak se říká, za pět minut dvanáct.
„Žádné komplikace jsem neočekávala a neumím si představit, co by bylo, kdybych nerodila v nemocnici. Alternativní porody neodsuzuji, je na rozhodnutí každé ženy, jaký způsob si vybere. Na druhou stranu prostředí nemocnice považuji v tomto ohledu za nejbezpečnější variantu, může se stát cokoli,“ uzavřela žena.

Rodit lze různě

„V loňském roce se na našem oddělení uskutečnilo 1 081 porodů, na svět přišlo 1 107 dětí,“ informoval primář gynekologicko ­ porodnického oddělení Václav Žižlavský. Alternativní porody nejsou v Třebíči až tak běžné, i když výjimky se najdou. „Pokud se žena rozhodne rodit jinak než klasicky na porodním sále, je naše oddělení připraveno vyjít vstříc, ať už jde o porod do vody či jiné varianty,“ dodal primář.

Od léta by měl budoucím maminkám v Třebíči sloužit nový nemocniční pavilon pro matku a dítě.

„Budova by měla být dokončena, včetně instalace veškerého vnitřního vybavení a předána dodavatelem 17. června. Slavnostní otevření předběžně plánujeme na 26. června,“ uvedl ředitel třebíčské nemocnice Leoš Dostál. Velké stěhování proběhne během července.

V přízemí bude recepce, lékárna, občerstvení, dětský koutek a prodejna drobných potřeb. První patro je vyhrazeno rehabilitaci, včetně lůžkové části, vodoléčbě a bazénu. Zbylá dvě patra náleží gynekologicko ­ porodnickému oddělení. Ve druhém patře bude dětské a novorozenecké oddělení s intenzívními lůžky. Úplně nahoře budou porodní boxy, lůžka a operační sály.

Pacientům by nová budova měla podle nynějších plánu sloužit už od léta.